top icon
Επικαιρότητα

To Όσλο είναι η πρώτη πόλη στην οποία τα ταξί θα φορτίζουν ασύρματα

Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας θα γίνει η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα εγκαταστήσει ασύρματα συστήματα φόρτισης για τα ηλεκτρικά ταξί ελπίζοντας πως έτσι θα επιταχύνει ακόμα περισσότερο τη διάδοση των μη ρυπογόνων οχημάτων.

Για τα φιλόδοξο αυτό εγχείρημα θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης, με τα πάνελ να βρίσκονται εγκατεστημένα στο δρόμο, στις πιάτσες των ταξί, ώστε να συνδέονται με τους δέκτες που θα είναι με τη σειρά τους εγκατεστημένοι στο όχημα.

Από το 2023 και μετά, όλα τα ταξί στο Όσλο θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές, με τη χώρα να έχει θέσει ως στόχο όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται με χρονικό ορόσημο το 2025 να εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους. Μεταξύ άλλων κρατών, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν παρόμοιους στόχους για το 2040.

Θυμίζουμε πως η Νορβηγία έχει το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκτησίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως (πέρυσι, σχεδόν ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στη χώρα, ήταν ηλεκτρικά), εν μέρει χάρη σε προνόμια, όπως οι εκπτώσεις στο κόστος διοδίων, στάθμευσης και φόρτισης. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Νορβηγίας απαλλάσσει τα ηλεκτρικά οχήματα από αρκετούς φόρους.

Με πληθυσμό μόλις 5,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, η Νορβηγία ταξινόμησε πέρσι 46.143 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία καθιστώντας τη χώρα ως τη μεγαλύτερη αγορά στο είδος στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία και τη Γαλλία των 80 και 67 εκατομμυρίων κατοίκων αντίστοιχα οι πωλήσεις των EVs την περασμένη χρονιά ανήλθαν στις 36.216 και 31.095 μονάδες._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ