top icon
Κόσμος

Παγκόσμια πρεμιέρα για το Hyundai Kona N (+video)

Το νέο “hot SUV” των Κορεατών, Hyundai Kona N, εφοδιάζεται με δίλιτρο τούρμπο κινητήρα ισχύος 280 ίππων και αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων.

Η Hyundai αποκάλυψε με κάθε επισημότητα το πρώτο της SUV με το χαρακτηριστικό “Ν”. Το Hyundai Kona N εισέρχεται στη σπορ γκάμα της μάρκας, ακολουθώντας τα i20, i30, i30 Fastback, και Veloster.

Έχοντας ενσωματώσει στοιχεία από την τεχνογνωσία της κορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, το Hyundai Kona N διαθέτει όλα τα απαιτούμενα σπορ χαρακτηριστικά, τα οποία διαμορφώνουν τον δυναμικό χαρακτήρα της μάρκας Ν.

Hyundai Kona N

Εμφάνιση

Το παρουσιαστικό του Hyundai Kona N αποτελεί το πρώτο προϊόν συνεργασίας του τμήματος Ν και του Hyundai Design Center. Αν και το μεταξόνιο (2.600 χλστ.) δεν έχει διαφοροποιηθεί, το ισχυρότερο Kona παραγωγής είναι κατά 10 χιλιοστά μακρύτερο από το “απλό” και έχει ίδιο μήκος (4.215 χλστ.) με το Kona N Line. Ταυτόχρονα, έχει πλάτος 1.800 χλστ. και ύψος 1.565 χλστ.

Στο εμπρός μέρος ξεχωρίζουν οι μεγάλες εισαγωγές αέρα και η κάτω γρίλια, που δίνει επιθετική εικόνα στο κορεατικό B-SUV. Η εμπρός μάσκα έχει σχεδιαστεί ειδικά για το εν λόγω μοντέλο και ενσωματώνει το λογότυπο Ν.  Το splitter του προφυλακτήρα έχει μεγαλώσει κατά 10 χιλιοστά, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη ροή αέρα στον κινητήρα. Ο σχεδιασμός της κάτω γρίλιας έγινε με πηγή έμπνευσης, σύμφωνα με τη Hyundai, εκείνον στις αεροναυτικές ατράκτους, για βέλτιστη αεροδυναμική.

Hyundai Kona N

Τα φουσκώματα στα φτερά δίνουν τον τόνο εμπρός και πίσω, ενώ νέες είναι οι ζάντες 19 ιντσών (τροχοί 235/40R19 της Pirelli). Στοιχεία όπως κόκκινες γραμμές χαμηλά στο αμάξωμα και κόκκινες δαγκάνες φρένων, διπλή αεροτομή, μεγάλος διαχύτης, διπλές απολήξεις της εξάτμισης και χαμηλωμένο πλαίσιο, πιστοποιούν τον σπορ χαρακτήρα του Hyundai Kona N.

Το Hyundai Kona N θα προσφέρεται σε 7 χρώματα αμαξώματος, εκ των οποίων το αποκλειστικό για SUV μοντέλα Ν, Sonic Blue καθώς και το Performance Blue.

Hyundai Kona N

Εσωτερικό

Στο εσωτερικό του Hyundai Kona N έχει γίνει χρήση αλκαντάρας, ενώ μοναδικό για αυτή την έκδοση είναι το σπορ τιμόνι. Δύο κουμπιά Ν σε αυτό, επιτρέπουν τη χαρτογράφηση σε παραμέτρους που επιθυμεί ο οδηγός.

Επίσης, το Kona N διαθέτει αποκλειστικά σπορ καθίσματα και  τα μεταλλικά πεντάλ με μπλε ραφές. Τα λογότυπα Ν σε λεβιέ, χειρόφρενα, πόρτες και καθίσματα, θυμίζουν ανά πάσα στιγμή το ιδιαίτερο στοιχείο του εν λόγω Kona.

Η χωρητικότητα αποσκευών, είναι 361 λίτρα.

Hyundai Kona N

Κινητήρας-κιβώτιο-επιδόσεις

To Hyundai Kona N εφοδιάζεται με τούρμπο κινητήρα 2.0 T-GDi, που αποδίδει ισχύ 280 ίππων και ροπή 392 Nm. Το δικίνητο σύνολο, θα συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων Ν DCT.

Το εν λόγω κιβώτιο (περισσότερα για την κατασκευή του μπορείτε να διαβάσετε εδώ https://www.4troxoi.gr/epikairotita/neo-hyundai-kona-n-me-8tachyto-kivotio-n-dct-kai-2litro-kinitira-280-ippon/) έχει κατασκευαστεί από την Hyundai και χρησιμοποιείται ακόμη στο Veloster N.  Σύμφωνα με τους ανθρώπους της μάρκας, βοηθά στην παροχή βέλτιστης ροπής στους εμπρός τροχούς και στην καλύτερη κατανάλωση, αφού έχει τη δυνατότητα λειτουργίας με ελάχιστη απώλεια ισχύος.

Από πλευράς επιδόσεων, το Hyundai Kona N επιταχύνει 0-100 χλμ. σε 5,5”  και η τελική του ταχύτητα είναι 240 χλμ./ώρα (βάρος 1.510 κιλά).

Hyundai Kona N
Προγράμματα κιβωτίου

Όσον αφορά στη λογική της αλλαγής σχέσεων, το Hyundai Kona N διαθέτει τρεις λειτουργίες υψηλών επιδόσεων, τις N Power Shift, N Grin Shift και N Track Sense Shift.

Το N Power Shift (NPS) ενεργοποιείται όταν το αυτοκίνητο επιταχύνει με πατημένο γκάζι σε ποσοστό άνω του 90%,  για ελαχιστοποίηση της μείωσης ροπής κατά τις αλλαγές. Η διαδικασία συνοδεύεται και από χαρακτηριστικό “σκάσιμο”, που τονίζει την δυναμική αίσθηση.

Ακόμη, το N Grin Shift (NGS), ενεργοποιείται από ειδικό κουμπί στο τιμόνι. Το σύστημα πετυχαίνει μεγιστοποίηση της απόδοσης του συνδυασμού κινητήρας-κιβώτιο για 20 δευτερόλεπτα, επιλέγοντας την πιο κατάλληλη για την περίσταση σχέση. Μετά από το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος, ο οδηγός θα χρειαστεί να περιμένουν επιπλέον 40 δευτερόλεπτα, για να χρησιμοποιήσουν εκ νέου το σύστημα.

Επιπλέον, το πρόγραμμα N Track Sense Shift (NTS) προσφέρεται όπως γίνεται αντιληπτό, κυρίως για πίστα. Το εν λόγω σύστημα ενεργοποιείται αυτόματα εφόσον αναγνωρίσει τις βέλτιστες συνθήκες. Αντλώντας δεδομένα από το λογισμικό της μονάδας ελέγχου και τον τρόπο οδήγησης, επιλέξει αυτόματα την σωστή σχέση, αλλά και τη στιγμή των αλλαγών.

Ο οδηγός έχει δυνατότητα να επιλέξει και χειροκίνητο προφίλ για το κιβώτιο του Hyundai Kona N. Μέσω αυτού, το σύστημα διατηρεί τον κόφτη, χωρίς η κεντρική μονάδα ελέγχου δώσει εντολή για αλλαγή σχέσης.

Hyundai Kona N

Σπορ τεχνολογικά συστήματα

Το Hyundai Kona N διαθέτει, πέραν των προφίλ που προαναφέραμε για το κιβώτιο, το N Grin Control System , που περιλαμβάνει προγράμματα οδήγησης Normal, Eco, Sport, N και Custom. Το εκάστοτε προφίλ, παραμετροποιεί αναλόγως παραμέτρους σε κινητήρα, σύστημα διεύθυνση ή και ήχο.

Επιπρόσθετα, το Hyundai Kona N διαθέτει Launch Control και σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων. Χάρη στη γεννήτρια ήχου Electronic Sound Generator (ESG), ένα ηχείο στη βάση του παρμπρίζ παράγει πιο δυνατό ήχο από την εξάτμιση και την εισαγωγή, διαμορφώνοντας πιο σπορ “κλίμα” στην καμπίνα.

Το νέο Hyundai Kona N εξοπλίζεται με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση (Electronic Controlled Suspension-ECS) μέσω της οποίας παρέχεται έλεγχος στις δυνάμεις απόσβεσης για περαιτέρω βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς. Για εξεζητημένες περιπτώσεις κίνησης σε δρόμο ή πίστα, οι οδηγοί μπορούν να ρυθμίσουν τη σκληρότητα της ανάρτησης, με πάτημα ενός κουμπιού.

Hyundai Kona N

Μια και η αναφορά στην πίστα, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ευστάθειας (Electronic Stability Control-ESC) αναγνωρίζει τα σημεία έλλειψης πρόσφυσης και ενεργοποιεί το σύστημα πέδησης σε όποιον τροχό χρειάζεται. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει επίσης τρία προφίλ (ESC-On, ESC-Sport και ESC-Off).

Σημειώστε, πως το Hyundai Kona N διαθέτει εξειδικευμένο σύστημα διεύθυνσης R-MDPS (Rack-mounted Motor Driven Power Steering system (R‑MDPS). Το ηλεκτρικό σύστημα υποβοήθησης βελτιώνει την αμεσότητα του συστήματος διεύθυνσης και επίσης διαθέτει τρία προφίλ (Normal, Sport, Sport+).

Τα σπορ χαρακτηριστικά του Hyundai Kona N δεν εξαντλούνται εδώ. Το B-SUV διαθέτει Traction Control με επιλογές (Snow, Deep Snow, Mud, Sand), που είναι ενεργά για ταχύτητες 0-60 χλμ./ώρα και ορίζουν αναλόγως, το βαθμό σπιναρίσματος των τροχών.

Ακόμη, το νέο Hyundai Kona N διαθέτει ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (e-LSD). Ως προς την ανάρτηση, το N Power Sense στο εμπρός μέρος, συνοδεύεται από ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων πίσω.

Hyundai Kona N

Συνδεσιμότητα και συστήματα υποβοήθησης οδηγού

Το Hyundai Kona N εφοδιάζεται με ειδικό Head Up Display, που στο προφίλ Sport ή N, απεικονίζει δεδομένα ταχύτητας, ροπής ή τη σχέση του κιβωτίου.

Ο πίνακας οργάνων και η κεντρική οθόνη αφής έχουν διάσταση 10,25 ιντσών. Κατά την οδήγηση σε πίστα, ένα σύστημα δεδομένων οδήγησης (Performance Driving Data System) αποθηκεύει δεδομένα όπως ισχύ, ροπή ή ώθηση τούρμπο και τα απεικονίζει μέσω της κεντρικής οθόνης.

Φυσικά, το νέο Hyundai Kona N εφοδιάζεται την ομπρέλα συστημάτων ασφαλείας SmartSense της κορεατικής μάρκας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA), Rear Cross Traffic Collision Avoidance Assist (RCCA), Smart Cruise Control (SCC),  Leading Vehicle Departure Alert (LVDA).  Forward Collision Avoidance Assist (FCA), Driver Attention Warning (DAW),  eCall κ.α.

Το Hyundai Kona N αναμένεται στην αγορά, στα μέσα του τρέχοντος έτους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Hyundai Kona N
  • Hyundai Kona N
  • Hyundai Kona N
  • Hyundai Kona N
  • Hyundai Kona N
  • Hyundai Kona N
  • Hyundai Kona N
  • Hyundai Kona N
  • Hyundai Kona N
  • Hyundai Kona N
  • Hyundai Kona N
  • Hyundai Kona N
  • Hyundai Kona N
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ