top icon
Κόσμος

«Παγώνει» η αγορά εξαιτίας ελλείψεων σε ημιαγωγούς

Η Toyota ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή της παγκοσμίως κατά 360.000 αυτοκίνητα τον Σεπτέμβριο εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών, ενώ σε αντίστοιχες κινήσεις θα προβούν ή έχουν ήδη προβεί και άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των VW και Ford.

Η επιτυχία της Toyota στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών καλύτερα από τους αντιπάλους της είχε ως αποτέλεσμα η ιαπωνική εταιρεία να έχει έως τώρα τα μεγαλύτερα αποθέματα τσιπ βάσει ενός σχεδίου «επιχειρησιακής συνέχειας» που εκπονήθηκε και υιοθετήθηκε μετά τον σεισμό του 2011 και την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα.

Η Toyota, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο ως προς τον όγκο πωλήσεων, επανέλαβε σήμερα τον παγκόσμιο στόχο παραγωγής της για 9,3 εκατομμύρια οχήματα, καθώς και το σχέδιό της να πουλήσει 8,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα την περίοδο αυτή.

«Το παγκόσμιο σχέδιο παραγωγής 9,3 εκατομμυρίων λαμβάνει υπόψη ορισμένους κινδύνους», δήλωσε ο διευθυντής Kazunari Kumakura στους δημοσιογράφους. «Θέλουμε να πετύχουμε τους αριθμούς».

Μολαταύτα, η Toyota δήλωσε ότι οι περικοπές στην παραγωγή λόγω των ελλείψεων ημιαγωγών τον Σεπτέμβριο που μας έρχεται θα αφορούν σε 14 εργοστάσια στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες. Και ως εκ τούτου, η παγκόσμια παραγωγή οχημάτων της τον μήνα που μας έρχεται αναμένεται μειωμένη κατά 360.000 οχήματα.

Από αυτά, τα 140.000 αφορούν στην παραγωγή οχημάτων εντός Ιαπωνίας, ενώ τα υπόλοιπα σε αυτοκίνητα που παράγονται μεταξύ άλλων στην Ευρώπη (40.000), την Κίνα (80.000), την Β. Αμερική (80.000) και άλλες ασιατικές χώρες.

Ως γνωστόν, οι αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως μειώνουν την παραγωγή οχημάτων λόγω της πολύμηνης έλλειψης τσιπ, γεγονός που εντείνεται μετά την αναζωπύρωση των περιστατικών COVID -19 στην Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και τη Μαλαισία – που φιλοξενούν εργοστάσια αυτοκινήτων και μονάδες παραγωγής ημιαγωγών.

Από τη μεριά της, η γερμανική VW δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται να χρειαστεί να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή της και ότι αναμένει ότι η προσφορά ημιαγωγών το τρίτο τρίμηνο να είναι «πολύ ασταθής και περιορισμένη».

Η Ford δήλωσε χθες ότι θα κλείσει προσωρινά το εργοστάσιο παραγωγής οχημάτων στο Κάνσας Σίτι στο οποίο κατασκευάζει το F-150, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών που σχετίζονται με ημιαγωγούς.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ