top icon
Επικαιρότητα

Παρίσι: Απαγόρευση κυκλοφορίας στα «παλιά» πετρελαιοκίνητα οχήματα

Ο νόμος που απαγορεύει την κυκλοφορία όλων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στο κέντρο της πόλης τα οποία ταξινομήθηκαν πριν το 2000, τέθηκε ήδη σε ισχύ.

Η μάχη των γαλλικών αρχών να μειώσουν στην πόλη του Παρισιού την περιβαλλοντική επιβάρυνση που οφείλεται στα τροχοφόρα οχήματα, δεν είναι νέα. Πριν μερικά μάλιστα χρόνια, σε μια απέλπιδα, όπως απεδείχθη, προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η κυβέρνηση της χώρας είχε υιοθετήσει το γνώριμο στους κατοίκους της Αθήνας μέτρο της εκ περιτροπής κίνησης των οχημάτων (μονά-ζυγά). Μέτρο φυσικά, που πολύ σύντομα απεσύρθη, όντας εκ του αποτελέσματος κάτι παραπάνω από αναποτελεσματικό.

Σήμερα, η πολιτεία προχωρά σε δραστικότερες κινήσεις προκειμένου να δώσει λύσεις στο ζωτικής σημασίας αυτό πρόβλημα. Έτσι, βάσει του νέου νόμου που τέθηκε σε πλήρη ισχύ την περασμένη κιόλας εβδομάδα, όλα τα πετρελαιοκίνητα οχήματα που έχουν κατασκευαστεί από το 1997 έως και το 2000 απαγορεύεται να κυκλοφορούν στους δρόμους του Παρισιού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν σήμερα κάτι λιγότερο από 2 εκ. οχήματα με δεδομένο ότι στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας κυκλοφορούν περί τα 32 εκ. αυτοκίνητα.

Ο νέος νόμος ταξινομεί όλα τα οχήματα σε πέντε κατηγορίες, οι οποίες καθορίζονται σύμφωνα με το έτος κατασκευής, την ενεργειακή απόδοση και φυσικά τις εκπομπές ρύπων κάθε αυτοκινήτου.

Τα υπό απαγόρευση πετρελαιοκίνητα οχήματα με χρονολογία κατασκευής από το 1997 έως και το 2000, εντάχθηκαν στην κατηγορία 5.

Όπως είναι αναμενόμενο, το μέτρο προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, με πολλούς Γάλλους να υποστηρίζουν πως ο νέος νόμος ουσιαστικά «τιμωρεί» τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν νεότερα και συνεπώς πιο καθαρά αυτοκίνητα._Χ.Α.    

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ