13 Οκτ 2017

Παρίσι και Οξφόρδη λένε «όχι» στους κινητήρες εσωτερικής καύσης

Οι δύο πόλεις ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους να θέσουν σημαντικους περιορισμούς στη διάθεση και κίνηση των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Παρίσι

Σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις του δημοτικού συμβούλου, Christophe Nadjovski, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για θέματα μεταφορών και περιβάλλοντος στην πόλη του φωτός, οι πωλήσεις των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα απαγορευτούν στο σύνολο της περιφέρειάς της το αργότερο έως το 2030. Ο Nadjovski επιβεβαίωσε επίσης στα πλαίσια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης που παρεχώρησε στο σταθμό France Info πως οι δημοτικές αρχές της πόλης, σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση της Γαλλίας, σκοπεύουν να πάρουν κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε το Παρίσι να είναι η πρώτη πόλη της Ευρώπης που θα είναι πλήρως απαλλαγμένη από κάθε είδους και… προέλευσης εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Θυμίζουμε πως με πρόσφατες δηλώσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Emmanuel Macron, έχει ανακοινώσει πως από του χρόνου η χώρα του θα αποσύρει κάθε (οικονομικό) κίνητρο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εν ισχύ το οποίο ευνοεί την αγορά των πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

Εν τω μεταξύ και η πόλης της Οξφόρδης στη Μ. Βρετανία μπαίνει και αυτή στο χορό των περιορισμών ανακοινώνοντας πριν λίγες ώρες πως θα απαγορεύσει την κίνηση σε συγκεκριμένους δρόμους στο κέντρο της όλων των αυτοκινήτων ντίζελ και βενζίνης, αρχής γενομένης από το 2020. Δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό την πρώτη «απαγορευμένη ζώνη», οι δημοτικές αρχές της βρετανικής πόλης ανακοίνωσαν πως το εν λόγω μέτρο θα επεκταθεί στο σύνολο της περιφέρειας της έως το 2030._Χ.Α.