top icon
Κόσμος

Παρίσι: Σε ισχύ το όριο ταχύτητας των 30 χλμ./ώρα

Το όριο ταχύτητας στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών στη γαλλική πρωτεύουσα ορίζεται πλέον στα 30 χλμ./ώρα.

Η απόφαση για θέσπιση ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα έχει ως στόχο την αύξηση της ασφάλειας, καθώς και τη μείωση των ατυχημάτων και της ηχορύπανσης στην πόλη του φωτός. Την ίδια στιγμή, το μέτρο αποτελεί μέρος της δέσμευσης της δημάρχου του Παρισιού. Anne Hidalgo. να μειώσει τον χώρο που καταλαμβάνουν τα αυτοκίνητα στις δημόσιες υποδομές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Γάλλοι νομοθέτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% των περιοχών του Παρισιού έχει ήδη θεσπίσει το ως άνω όριο ταχύτητας, ενώ πολλές λεωφόροι της πόλης έχουν ήδη μειωθεί είτε σε μονές λωρίδες κυκλοφορίας, είτε αποκλειστικά σε δρόμους για πεζούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού δικτύου RFI, σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου των 30 χλμ./ώρα οι οδηγοί παίρνουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα και δύο βαθμούς ποινής στο τοπικό «point system». Από το όριο των 30 χλμ./ώρα εξαιρείται η περιφερειακή οδός Peripherique, η οποία περιβάλλει το Παρίσι και έχει όριο ταχύτητας 70 χλμ./ώρα. Όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο, στο όριο των 30 χλμ./ώρα δεν εμπίπτουν αρκετοί σημαντικοί δρόμοι της πόλης του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένης της περίφημης λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε ο αντιδήμαρχος της πόλης, David Belliard, δήλωσε ότι το μέτρο αποτελεί μέρος μιας «συνεκτικής πολιτικής για τον μετασχηματισμό των δημοσίων χώρων» και πως η εν λόγω πολιτική στοχεύει «στην προώθηση της ήπιας κινητικότητας» που προωθεί τις μετακινήσεις των πολιτών με τα πόδια, την ποδηλασία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, και όχι με τη χρήση αυτοκινήτων.

Το όριο ταχύτητας των 30 χλμ./ώρα έχει τεθεί ήδη σε ισχύ σε 200 πόλεις της Γαλλίας, Η Λυών, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, αναμένεται να υιοθετήσει το ως άνω όριο το 2022.

Εν τω μεταξύ, άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης επιβάλει την ίδια πολιτική σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών και της Ισπανίας. Το Λονδίνο, από την άλλη πλευρά, έχει επιβάλει όριο 20 μίλια/ώρα (32 χλμ./ώρα).

Ως εκ τούτου, αν σκοπεύετε να ταξιδεύετε στην Ευρώπη στο εγγύς μέλλον, καλό θα ήταν να κάνετε μια ενδελεχή έρευνα αναφορικά με τα όρια ταχύτητας στις διαδρομές που πρόκειται να ακολουθήσετε ώστε να αποφύγετε ταλαιπωρίες και πρόστιμα.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ