top icon
Επικαιρότητα

Πέντε «μυστικά» πρωτότυπα της Porsche [+video]

Στα υπόγεια και στις κρυφές αποθήκες της Porsche υπάρχουν μερικά πρωτότυπα μοντέλα που σπάνια έχουν δει το φως της δημοσιότητας – ίσως και ποτέ. Ας γνωρίσουμε τα πέντε πιο σημαντικά και… περίεργα.

Δεν είναι λίγες οι φορές εκείνες στις οποίες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες προχωρούν εν κρυπτώ στη «γέννηση» πρωτοτύπων μοντέλων προκειμένου να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε συγκεκριμένους τομείς. Όπως στην αεροδυναμική, για παράδειγμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα «ερευνητικά» αυτά μοντέλα παραμένουν για πάντα κλειδωμένα στις αποθήκες των κατασκευαστών, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Τόσο του κοινού, όσο και των ανταγωνιστών. Ένας από τους κατασκευαστές αυτούς είναι και η Porsche.

Porsche 984

Από το 1984 έως και το 1987, οι μηχανικοί της εταιρείας εργάστηκαν πάνω σε ένα πρωτότυπο με φουτουριστικής φιλοσοφία: την Porsche 984. Επρόκειτο για ένα συμπαγές, ελαφρύ και αεροδυναμικό roadster, το οποίο εφοδιάζονταν μ’ έναν κινητήρα με απόδοση μόλις 135 ίππων. Κι αυτό, γιατί πρωταρχικός στόχος ήταν η δημιουργία ενός αυτοκινήτου με όσο το δυνατόν μικρότερη αεροδυναμική αντίσταση, αντί γθα υψηλής απόδοσης – εξ ου και το βάρους περιορισμένο βάρος του, που δεν ξεπερνούσε τα 880 κιλά.

Porsche Cayenne Cabrio

Σήμερα, η ψηφιακός κόσμος ανοίγει νέες δυνατότητες σε μηχανικούς και σχεδιαστές προκειμένου να αναπτύξουν ένα όχημα: το σώμα, το σύστημα μετάδοσης κίνησης, το πλαίσιο και τα ηλεκτρικά στοιχεία ενός νέου μοντέλου σχεδιάζονται τώρα στον υπολογιστή με τις λειτουργίες του να προσομοιώνονται σε αυτόν. Πριν 15 χρόνια, όμως, ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός, καθώς κάθε τι έπρεπε να κατασκευαστεί στον «πραγματικό κόσμο». Και κάπως έτσι «γεννήθηκε» η Porsche Cayenne Cabrio.

Porsche 911 Carrera 3.2 Speedster

Η Porsche 911 Carrera 3.2 Speedster κατασκευάστηκε το 1987. Η βασικότερη καινοτομία της ήταν ότι διέθετε μία μόλις θέση στο εσωτερικό. Επρόκειτο, απλά, για μία κατασκευή η οποία ήθελε να προσφέρει καθαρή οδηγική απόλαυση – όπως και η πρώτη Speedster στη δεκαετία του ‘50. Αυτό το πρωτότυπο, το οποίο ήταν «χτισμένο» στο σώμα μιας 911 Carrera, είναι ο οιωνός της εξαιρετικής 911 Speedster που παρουσιάστηκε αρκετά χρόνια αργότερα.

Porsche Panamericana

Η Porsche Panamericana παρουσιάστηκε ενώπιον του Ferry Porsche με αφορμή τα 80α γενέθλιά του, το 1989. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του σχεδιασμού αυτού του οχήματος είναι αναμφίβολα οι γραμμές του. Συνολικά, η όλη διαδικασία ανάπτυξης της Panamericana διήρκεσε λίγους μόνο μήνες και περιλάμβανε ορισμένα στοιχεία που είδαμε και πάλι στην επόμενη γενιά της 911-993.

Porsche 918 Spyder Rolling Chassis

Σύμφωνα με τις τελευταίες ψηφιακές μεθόδους, οι Η/Υ χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των επονομαζόμενων και ως «εικονικών πρωτοτύπων». Αυτά επιτρέπουν στους μηχανικούς να δοκιμάζουν πολλά συστήματα και εξαρτήματα, σε συνδυασμό με άλλα, σε πολύ πρώιμο στάδιο – ακόμη και προτού τοποθετηθούν σε «πραγματικά» πρωτότυπα. Αυτό καθιστά την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου ταχύτερη και κυρίως πιο αποτελεσματική. Ωστόσο, στην περίπτωση του 918 Spyder Rolling Chassis δεν υπήρχε άλλη επιλογή παρά να δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες το υβριδικό σύστημα μετάδοσης της κίνησης με το οποίο θα εφοδιάζονταν. Έτσι, την άνοιξη του 2012, επιλεγμένοι δημοσιογράφοι προσκλήθηκαν στην πίστα δοκιμών του Weissach ώστε να πάρουν μια πρώτη γεύση από τις δυνατότητες της 918 Spyder._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ