Επικαιρότητα Κόσμος

Περισσότερα ρομπότ, περισσότεροι εργαζόμενοι

Πολλοί πιστεύουν ότι οι μηχανές θα αντικαταστήσουν τα εργατικά χέρια στη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία. Είναι όμως έτσι, τελικά;

Μια έρευνα που διεξήγαγε το Bloomberg καταδεικνύει πως με τον αυξητικό ρυθμό που καταγράφουν κάθε χρόνο οι πωλήσεις αυτοκινήτων ανά τον κόσμο, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες για έρευνα στο συγκεκριμένο κλάδο, η… νίκη των μηχανών έναντι των ανθρώπων δεν επαληθεύεται. Τουλάχιστον, προς το παρόν. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία μελέτησε 13 αυτοκινητοβιομηχανίες με εργατικό δυναμικό άνω των 100.000 στα τέλη του τελευταίου οικονομικού έτους (Μάρτιος 2017-Μάρτιος 2018), οι 11 κατέγραψαν άνοδο στο υπαλληλικό προσωπικό τους –εξαίρεση αποτέλεσαν οι Nissan και GM, με την τελευταία να «χάνει» χέρια λόγω της πώλησης των Opel/Vauxhall. Πιο συγκεκριμένα και οι 13 αυτές εταιρείες είχαν στις τάξεις τους 3,1 εκ. εργαζόμενους, αριθμός αυξημένος κατά 11% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές, όπου η ανάπτυξη είναι ακόμα πιο έντονη, ευνοούν την ανθρώπινη εργασία, επειδή απαιτούν λιγότερες αρχικές επενδύσεις, σχολίασαν οι αναλυτές του Bloomberg. Στις πιο ανεπτυγμένες αγορές, η αυτοματοποίηση είναι σαφώς πιο διαδεδομένη στις γραμμές παραγωγής την ώρα που σε όλα σχεδόν τα μήκη και πλάτη του πλανήτη ενισχύεται ολοένα και περισσότερο το ανθρώπινο στοιχείο σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την έρευνα και το μάρκετινγκ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σύμφωνα με την έρευνα, το 40% των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία ήταν γυναίκες το 2017, σε σύγκριση με το 38% τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Άξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός πως η παραγωγή αυτοκινήτων πέρσι κατέγραψε ακριβώς το ίδιο ποσοστό αύξησης με τον αριθμό των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, η συνολική παραγωγή οχημάτων παγκοσμίως το 2017 αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με εκείνη του 2013, φτάνοντας στις 97 εκατομμύρια μονάδες. Τα κινεζικά εργοστάσια παρήγαν το 30% των οχημάτων και εκείνα σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία και Ινδία το 12%, 10%, 6% και 5%, αντίστοιχα._Χ.Α.

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου