top icon
Επικαιρότητα

Pirelli: Επιστροφή στο χρηματιστήριο του Μιλάνου

Η κινέζικη ChemChina, η οποία έχει αγοράσει το μεγαλύτερο ποσοστό της Pirelli εδώ και δύο χρόνια, σχεδιάζει να διαθέσει τον προσεχή Οκτώβριο μέσω δημόσιας προσφοράς έως και το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της ιταλικής εταιρείας εισάγοντάς την εκ νέου στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την αναγκαστική διαγραφή της Pirelli το 2015 που ακολούθησε την εξαγορά της από την ChemChina έναντι αντιτίμου που άγγιξε τα 7 δις ευρώ, οι μετοχές του Ιταλού κατασκευαστή ελαστικών είχαν «παραμείνει» προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Μιλάνου από το 1922. Δηλαδή, για σχεδόν 93 χρόνια. Όπως ανακοινώθηκε, στόχος της κάθε άλλο παρά απρόσμενης επιστροφής της Pirelli στις αγορές είναι «να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αποτίμηση της εταιρείας λόγω της εστίασής της σε προϊόντα υψηλότερου περιθωρίου κέρδους». Με πιο απλά λόγια, η άντληση κεφαλαίων που θα «προωθηθούν» στον τομέα της εξέλιξης νέων προϊόντων. Τακτική βέβαια που ακολουθούν χρόνια τώρα οι ομότιμες εταιρείες Continental και Michelin.

Θυμίζουμε πως η China National Chemical (ChemChina) ελέγχει το 65% της εταιρείας Marco Polo International, η οποία αποτελεί σήμερα τον μοναδικό στρατηγικό επενδυτή στην ιταλική φίρμα. Από εκεί  και πέρα, πάνω από το 22% της Pirelli ελέγχεται από την εταιρεία Camfin, στην οποία μετέχουν ως επενδυτές το αφεντικό της Pirelli, Marco Tronchetti Provera, καθώς και οι εγχώριες τράπεζες Unicredit και Intesa Sanpaolo. Το εναπομείναν μερίδιό της ανήκει στον επενδυτικό οίκο LTI, πίσω από τον οποίο «κρύβεται» η ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Rosneft.

Κλείνοντας αξίζει να προσθέσουμε πως για το πρώτο 6μηνο του έτους η Pirelli έχει ανακοινώσει καθαρή κερδοφορία ύψους 67,6 εκ. ευρώ. Η αύξηση του τζίρου της σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 αγγίζει το 9%._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ