Επικαιρότητα Κόσμος

Πιστοληπτική γραμμή ύψους 6,3 δις ευρώ για την FCA με εγγύηση του ιταλικού δημοσίου

Η FCA βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τραπεζικούς φορείς και την κυβέρνηση της γείτονας χώρας, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της, για τη λήψη πιστώσεων ύψους 6,3 δις ευρώ που θα στηρίζουν τον όμιλο τη δύσκολη αυτή περίοδο.

Σε σημερινές μάλιστα δηλώσεις του στο διεθνή Τύπο, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, τόνισε πως η FCA «δικαιούται βοήθειας», παρά το γεγονός ότι η έδρα της βρίσκεται στην Ολλανδία, και πως η συγκριμένη πιστοληπτική γραμμή αφορά τις δραστηριότητες του ομίλου στα πάτρια εδάφη στα οποία «απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι».

Εντούτοις, αρκετοί από το εσωτερικό της κυβέρνησης διαφωνούν με την ως άνω «γραμμή». Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στo Twitter του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος επεσήμανε πως το εν λόγω δάνειο θα πρέπει να χορηγηθεί στην FCA εφόσον η έδρα του ομίλου «επιστρέψει» στην Ιταλία.

Παρά τις όποιες ενστάσεις, αυτή τη στιγμή διεξάγονται διαπραγματεύσεις αναφορικά με το δανεισμό του ομίλου ύψους 6,3 δις ευρώ μέσω του τραπεζικού ομίλου Intesa Sanpaolo, όπως επίσημα ανακοίνωσε η FCA.

Συνολικά, το εν λόγω σχέδιο αποτελεί ένα μικρό μόλις μέρος των μέτρων εκτάκτου ανάγκης που η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή την προσεχή περίοδο μέσω της διάθεσης ρευστότητας άνω των 400 δις ευρώ, αλλά και τραπεζικών δανείων, σε εταιρείες που επλήγησαν από την πανδημία.

Η FCA, όπως και το σύνολο των κατασκευαστών στη γηραιά και όχι μόνο ήπειρο, υποχρεώθηκαν να διακόψουν για περισσότερο από ένα μήνα την παραγωγή εξαιτίας της πανδημίας, η οποία είχε ως συνέπεια την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης στο μαγικό κόσμο των τεσσάρων τροχών.

Η αμερικανο-ιταλικός όμιλος απασχολεί στα εργοστάσια και κέντρα έρευνας που διαθέτει στην Ιταλία περίπου 55.000 εργαζομένους. Επιπλέον, πάνω από 200.000 άτομα απασχολούνται στους περίπου 5.500 προμηθευτές που δραστηριοποιούνται εντός Ιταλίας και σχεδόν άλλα 120.000 σε εμπορίες και εταιρείες παροχής υπηρεσιών στο χώρο της αυτοκίνησης. Σύμφωνα με την FCA, η αυτοκινητοβιομηχανία αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το 6,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ιταλίας.

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου