top icon
Επικαιρότητα

Πλησιάζει η παρουσίαση της νέας γενιάς του DS 4

Μέσα στο 2021 η γαλλική εταιρεία θα εκπροσωπείται στην μικρομεσαία κατηγορία των premium crossover από την νέα γενιά του DS 4.

Το νέο DS 4, θα συνδυάζει την γαλλική πολυτέλεια με προηγμένη τεχνολογία και τολμηρή σχεδίαση. Η εμφάνιση της σιλουέτας θα συνδυάζει τον δυναμισμό με την πρακτικότητα, με το καπό να είναι ιδιαίτερα χαμηλά και την αύξηση του ύψους προς το πίσω μέρος να αποτελεί ένα είδος δυναμικής υπογραφής στην εμφάνιση του νέου DS 4. Με μια νέα γενιά προβολέων DS Matrix Led Vision που είναι πιο στενοί και πιο μοντέρνοι, οι τεχνολογίες Matrix Beam και Dynamic Bending Light συνδυάστηκαν στο ίδιο σύστημα για να προσφέρουν εκτός των άλλων, μια ξεχωριστή και μοναδική φωτιστική ταυτότητα. Η περιστρεφόμενη κεντρική μονάδα μπορεί να γυρίσει σε γωνία 33,5° και φωτίζει τις πλευρές του οδοστρώματος, ενώ ακολουθεί και το στρίψιμο του αυτοκινήτου. Οι προβολείς προσαρμόζονται στις συνθήκες κυκλοφορίας, τη γωνία του τιμονιού, την ταχύτητα και τις καιρικές συνθήκες με πέντε προκαθορισμένες λειτουργίες και δίνουν τη δυνατότητα στον οδηγό να έχει διαρκώς ενεργοποιημένη τη “μεγάλη σκάλα” χωρίς ποτέ να ενοχλούνται οι άλλοι χρήστες του δρόμου. Χρησιμοποιώντας την κάμερα που βρίσκεται στο πάνω μέρος του παρμπρίζ, αυτοί οι έξυπνοι προβολείς προσαρμόζουν αυτόματα τη δέσμη φωτός τους σε απόσταση έως και 300 μέτρων, ανάλογα με τις συνθήκες κυκλοφορίας. Οι προβολείς αυτοί συμπληρώνονται με τα φώτα ημέρας που αποτελούνται από 98 LED. Εκτός από τη χαρακτηριστική “φωτιστική υπογραφή” τα 98 αυτά LEDs εκτελούν μια νέα “χορογραφία καλωσορίσματος”, υπογραμμίζοντας την υψηλή τους τεχνολογία κάθε φορά που ο οδηγός ξεκλειδώνει το νέο DS 4.

light

Το νέο DS 4 Θα βασίζεται σε μία νέα εκδοχή της αρθρωτής πλατφόρμας EMP2, όπου εκτός από τα συμβατικά συστήματα κίνησης βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκινητήρων του Γαλλικού ομίλου, θα είναι διαθέσιμο και με την plug in υβριδική τεχνολογία E-Tense. Σε ότι αφορά το τελευταίο, ένας τούρμπο τετρακύλινδρος κινητήρας 180 ίππων, συνδυάζεται με ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 110 ίππων και το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων EAT8, με την συνδυαστική ισχύ του συστήματος να ανέρχεται στους 225 ίππους. Το μηχανικό σύνολο τροφοδοτείται από μια πιο αποδοτική μπαταρία με νέες πιο συμπαγείς και μεγαλύτερες ενεργειακές κυψέλες, που δίνουν μια αυτονομία άνω των 50 χιλιομέτρων σε λειτουργία μηδενικών εκπομπών στον συνδυασμένο κύκλο WLTP.

Η νέα έκδοση της πλατφόρμας EMP2 επιτρέπει την εισαγωγή στη διαδικασία της συναρμολόγησης, νέων εξαρτημάτων κατασκευασμένων από συνθετικά υλικά. Τα δομικά στοιχεία της είναι θερμικά συμπιεσμένα, ενώ και με τη χρήση νέων στοιχείων όπως είναι η κεντρική μονάδα του κλιματισμού που έχει περιορισμένες διαστάσεις, απελευθερώνεται περισσότερος χώρος για εκμετάλλευση, ως αποθηκευτικός, για τους επιβαίνοντες, ενώ περιορίζεται και το συνολικό βάρος του οχήματος. Η νέα έκδοση της πλατφόρμας EMP2 υιοθετεί την ιδέα της δυναμικής ηρεμίας που διέπει τα μοντέλα της DS. Η χρήση τεχνικών λύσεων, όπως η νέα τεχνολογία συγκόλλησης των μερών μεταξύ τους, καθώς και πλήρως επανασχεδιασμένα εξαρτήματα της ανάρτησης και του συστήματος διεύθυνσης, εγγυώνται ασύγκριτη άνεση κατά την οδήγηση. Παράλληλα, μέσω της βέλτιστης ακαμψίας του αμαξώματος, η απόκριση στις εντολές του οδηγού είναι άμεση και έτσι διαμορφώνεται το προφίλ της κορυφαίας οδηγικής απόλαυσης. Η αρχή της δυναμικής ηρεμίας θεμελιώνεται στα οχήματα της DS μέσω της λειτουργίας συστημάτων σχετικά με την ανάρτηση, αλλά και την αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2. Στο νέο DS 4 με το DS Drive Assist 2.0, υπάρχει μια σημαντική αναβάθμιση. Αυτό σημαίνει πως η ακριβής θέση του αυτοκινήτου στη λωρίδα της επιλογής του οδηγού, συμπληρώνεται από νέες λειτουργίες όπως ημιαυτόνομη προσπέραση, ρύθμιση ταχύτητας στις στροφές και προσαρμογή στα όρια ταχύτητας. Το DS Drive Assist 2.0 περιλαμβάνει αισθητήρες που καταγράφουν όλα όσα συμβαίνουν μέσα και γύρω από το αυτοκίνητο για να βοηθήσουν τον οδηγό. Πλήρως εξοπλισμένο, με μετωπικό ραντάρ, αλλά και αισθητήρες στις τέσσερις γωνίες του αυτοκινήτου και μια κάμερα στο πάνω μέρος του παρμπρίζ, το νέο DS 4 τοποθετείται εκεί όπου ο οδηγός του θέλει μέσω τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αναλύει πληροφορίες που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο.

phev

Ένα από τα πιο δυνατά σημεία του νέου μοντέλου είναι η ελεγχόμενη με τη συνδρομή κάμερας καταγραφής δεδομένων, απόσβεση από την ανάρτηση DS Active Scan Suspension, που θα είναι άλλη μια πρωτιά για τα δεδομένα της κατηγορίας. Μία κάμερα είναι τοποθετημένη στο πάνω μέρος του παρμπρίζ, συλλέγει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση του δρόμου που είναι μπροστά από το αυτοκίνητο και μεταδίδει τα δεδομένα σε έναν υπολογιστή. Με τη συνδρομή τεσσάρων αισθητήρων που προσφέρουν δεδομένα αναφορικά με την κατάσταση του κάθε σημείου του αυτοκινήτου και τριών μετρητών επιτάχυνσης, το σύστημα ελέγχει ανεξάρτητα κάθε τροχό. Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που λαμβάνει, κάνει την ανάρτηση πιο σκληρή ή πιο μαλακή ανάλογα με το τι απαιτείται ανά περίπτωση, κάτι που μεταφράζεται σε αυξημένη άνεση ανεξάρτητα από την κατάσταση του δρόμου.

Μια ακόμα τεχνολογία που επιτρέπει στο νέο DS4 να θέσει νέα στάνταρ στην κατηγορίας, είναι το DS Night Vision. Το σύστημα καθιστά τον δρόμο και τους κινδύνους του, όσο το δυνατόν πιο ορατούς. Μια κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας, που βρίσκεται στη μάσκα, εντοπίζει τους πεζούς και τα ζώα έως 200 μέτρα μπροστά από το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας. Ο οδηγός βλέπει το δρόμο στον ψηφιακό πίνακα των οργάνων και βλέπει ότι οι κίνδυνοι εμφανίζονται ως προειδοποιήσεις στην οθόνη DS Extended Head Up, επιτρέποντάς του να αντιδράσει ανάλογα. To DS Extended Head Up είναι μία πρωτοποριακή οπτική εμπειρία και το πρώτο βήμα προς την επαυξημένη πραγματικότητα. Με αυτή τη νέα και πραγματικά συναρπαστική τεχνολογία, οι ζωτικές πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός προβάλλονται απευθείας στο δρόμο. Χρησιμοποιώντας μια οπτική ψευδαίσθηση, τα δεδομένα εμφανίζονται τέσσερα μέτρα μπροστά από το παρμπρίζ για να “συναντήσουν” το βλέμμα του οδηγού διαγώνια, με μια μεγάλη προβολή 21 ιντσών που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη κατηγορία.

night vision

Αυτή η διαισθητική και βιωματική τεχνολογία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αντίληψης, στην καρδιά ενός εντελώς επανασχεδιασμένου συστήματος ψυχαγωγίας: του DS Iris System. Η νέα μορφή διασύνδεσης, βασίζεται στην χρηστικότητα ενός smartphone με απλή, απρόσκοπτη και γρήγορη διεπαφή που βασίζεται στην ιδέα των προφίλ που εξατομικεύονται πλήρως με εικονίδια. Οι ρυθμίσεις και η οθόνη φορτώνουν αυτόματα όταν ο χρήστης μπαίνει στο αυτοκίνητο. Η ιδέα πίσω από αυτό το επίπεδο εξατομίκευσης είναι να μπορεί ο καθένας να προσαρμόζει το περιεχόμενο στις απαιτήσεις του. Το DS Iris System μπορεί να ελεγχθεί με φωνητικές εντολές, αλλά και με κίνηση. Το DS Smart Touch, που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα, είναι μια οθόνη που μπορείτε να χρησιμοποιείται διαισθητικά με την κίνηση του χεριού, χωρίς να χρειάζεται επαφή με την οθόνη. Η οθόνη αναγνωρίζει επίσης κανονικές κινήσεις που χρησιμοποιούνται σε tablet και smartphones, όπως μεγέθυνση, σμίκρυνση και ανίχνευση χειρογράφου. Για την καμπίνα, αξίζει να σημειωθεί πως η τεχνολογία εξυπηρετεί επίσης το ιδιαίτερο στυλ, καθώς από την DS εξελίχθηκε ένα καινοτόμο σύστημα εξαερισμού με πολύ συμπαγείς αεραγωγούς τοποθετημένους ψηλά και εφοδιασμένους με αόρατα πτερύγια κατεύθυνσης της δέσμης. Η αρχή πίσω από το DS AIR είναι μια ροή αέρα που στοχεύει σε έναν κώνο από τον οποίοι προκύπτει η καλύτερη δυνατή ροή του αέρα στο χώρο, προς την κατεύθυνση που επιθυμεί ο οδηγός ή ο συνοδηγός. Η χρήση είναι ίδια με αυτή των κλασικών αεραγωγών. Χάρη στην διακριτική τοποθέτηση των αεραγωγών, η σχεδίαση του ταμπλό είναι καθαρή και με ιδιαίτερο στυλ.

side

Tο νέο DS 4 θα κατασκευάζεται στην Γερμανία και τα πρώτα πρωτότυπα αναμένονται στις αρχές της επόμενης χρονιάς, με την επίσημη παρουσίαση να ακολουθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων της εταιρείας, το νέο DS4 θα τοποθετηθεί στο premium τμήμα της κατηγορίας C, απέναντι από ανταγωνιστές όπως η Mercedes GLA και το Lexus UX.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ