top icon
Κόσμος

Ποιά χώρα της Ευρώπης επιβάλλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα ηλεκτρικά;

Η… περίοδος χάριτος για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φαίνεται πως φτάνει στο τέλος με την πρώτη χώρα της Ευρώπης να ψηφίζει την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα EV.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Jeremy Hunt, δήλωσε ότι η Βρετανία εισαγάγει νέα τέλη στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2025, τερματίζοντας έτσι την εξαίρεση που είχε σκοπό να ενθαρρύνει την υιοθέτηση οχημάτων μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Πιο συγκεκριμένα, τα ηλεκτρικά οχήματα δεν θα απαλλάσσονται πλέον από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ανακοίνωσε ο Jeremy Hunt κατά τη διάρκεια της δηλώσεων στα πλαίσια των οποίων αποκαλύφθηκαν μια σειρά από αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών που έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν μια τρύπα ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Jeremy Hunt, τα ΕV  θα εξακολουθούν να έχουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές εταιρικών αυτοκινήτων και η κυβέρνηση θα περιορίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων σε μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως για τρία χρόνια από το 2025.

Θυμίζουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να τερματίσει την πώληση νέων αυτοκινήτων που κινούνται από θερμικούς κινητήρες το 2030 και οι αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν εδώ και καιρό κίνητρα για να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα «τιμωρήσουν αδικαιολόγητα» τις νέες και πιο ακριβές τεχνολογίες οχημάτων, ανέφερε σε δήλωση της η Εταιρεία Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων (SMMT).

Από το στρατόπεδο των αυτοκινητοβιομηχανίων η πρώτη αντίδραση ήρθε από στρατόπεδο της Ford, η οποία επισημαίνει στη δική της ανακοίνωση τα εξής:

«Δυστυχώς, η σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης να επιβάλει ΕΦΚ στα ηλεκτρικά οχήματα από το 2025 είναι μια κοντόφθαλμη κίνηση. Απέχουμε ακόμη πολλά χρόνια από το ‘σημείο καμπής’ κατά το οποίο τα ηλεκτρικά οχήματα θα κοστίζουν το ίδιο με τα αυτοκίνητα βενζίνης και ντίζελ. Μέχρι τότε, θα πρέπει να δίνουμε κίνητρα στους πελάτες να κάνουν την πιο πράσινη επιλογή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα επαγγελματικά οχήματα, όπου η χρήση ηλεκτρικών μοντέλων υστερεί σε σχέση με τα επιβατικά αυτοκίνητα».

Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ