Επικαιρότητα Κόσμος

Ποια η σχέση του Walter Röhrl με την ηλεκτροκίνηση;

Η απάντηση είναι απλή: Καμία! Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά ποιες είναι οι απόψεις του 70χρονου πλέον Walter Röhrl για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για τη Mission E της Porsche, αλλά και για τους αγώνες του «ηλεκτρικού πρωταθλήματος» της Formula E.

Έντονο θόρυβο στους διευθυντικούς διαδρόμους του VW Group έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του Walter hrl, ο οποίος μίλησε απαξιωτικά σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο για την ηλεκτροκίνηση και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εν γένει, τα οποία, σε συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του, τα χαρακτήρισε ως «καταστροφή». Όπως μάλιστα αποκαλύπτουν σήμερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η δυσφορία των ιθυνόντων της γερμανικής εταιρείας απέναντι στις απόψεις του οδηγού-θρύλου είναι τέτοια που το νέο αφεντικό του VW Group, Herbert Diess, σκέφτεται σοβαρά να διατάξει την απόλυση(!) του 70χρονου πρεσβευτή της Porsche, αλλά και του επίσημου, εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες, δοκιμαστή της.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς δήλωσε ο δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής απαντώντας σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τους αγώνες της Formula E, την επερχόμενη Porsche Mission E και τη «σχέση» που έχει μαζί της, αλλά και με την ηλεκτρική… τάση στο παγκόσμιο αυτοκινητικό στερέωμα.

Έχετε παρακολουθήσει ποτέ ένα αγώνα της Formula Ε> Η τηλεόραση ήταν ανοιχτή, αλλά στην πραγματικότητα δεν παρακολουθούσα. Και μετά άκουσα αυτό το θόρυβο. Ακουγόταν σαν αμάξίδιο του γκολφ, ξέρετε, που βρίσκονται στα γήπεδα του γκολφ. Και μετά συνειδητοποίησα πως αυτή είναι η Formula E. Εξαιρετικά, ό,τι ακριβώς χρειαζόμουν! Φυσικά, έκλεισα αμέσως την τηλεόραση. Αυτό έχω να πω μόνο για την Formula E. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Ακόμα και η Porsche να κέρδιζε, δεν θα με ένοιαζε.

Γιατί όχι;> Λοιπόν, αν με ρωτάτε, η ιδέα του να φτιάξει κανείς ένα αγωνιστικό μόνο για αγώνες μέσα στις πόλεις, είναι γελοία. Αυτό που πρέπει να κάνουν τα αγωνιστικά είναι να οδηγούνται σε πίστα να κάνουν καλό ήχο. Αυτό θα μου έλεγε ότι είμαι στην πίστα και όχι σε κάποιο γεγονός για τυφλούς [εννοούσε «κωφούς»].

Να υποθέσω πως η Mission E δεν σας αρέσει, έτσι δεν είναι;> Όχι, δε χρειάζομαι κάτι τέτοιο. Είμαι πεπεισμένος ότι από τη στιγμή που το αυτοκίνητο αυτό πατήσει στο έδαφος, εγώ θα έχω κάνει μια ρύθμιση με την εταιρεία με την οποία είτε θα συνταξιοδοτηθώ, είτε δεν θα έχω καμία σχέση με το αυτοκίνητο αυτό.

Επομένως θα έχετε ένα συμβόλαιο για αυτό;> Δεν θέλω να μπλέξω. Ποτέ δεν θα με ακούσετε να λέω ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι φανταστικά. Αυτό που λέω είναι πως το μέλλον της ηλεκτροκίνησης βρίσκεται μέσα στις πόλεις. Αν με ρωτάτε, η οδήγηση ενός αυτοκινήτου είναι να μπεις μέσα σε αυτό, και να κάνεις ένα ταξίδι 800 χλμ., και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ποτέ δεν θα είναι μια λύση για αυτό. Επίσης, είναι μια καταστροφή από περιβαλλοντική άποψη.

Από την άποψη της συνολικής οικολογικής ισορροπίας τους;> Ακριβώς. Και παρεμπιπτόντως, δεν θα υπάρχουν ποτέ αρκετά πρώτες ύλες. Είμαι συγκλονισμένος από αυτό που λένε όλοι αυτοί οι πολιτικοί. Λένε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η λύση, αλλά δεν έχουν ιδέα τι λένε. Αλλά τώρα όλοι τρέχουν προς αυτή την κατεύθυνση, αγνοώντας την ανάπτυξη κυψελών καυσίμου, την ανάπτυξη των κινητήρων εσωτερικής καύσης, την ανάπτυξη συνθετικών καυσίμων, που θα ήταν το μέλλον, αν με ρωτάτε. Αλλά, όπως είπα, αυτοί οι τυφλοί πολιτικοί μας λένε: “Αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός” και όλοι πάνε με αυτόν τον τρόπο -είναι μια καταστροφή._X.A.

Ποιό από τα παρακάτω μοντέλα-νικητές του Car Of The Year θα ψηφίζατε ως το καλύτερο αυτοκίνητο της δεκαετίας του '80;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου