top icon
Κόσμος

Ποιες χώρες της ΕΕ μείωσαν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα

Με το κόστος των καυσίμων να έχει πάρει την ανιούσα, τέσσερις χώρες μέλη της ΕΕ έχουν ήδη προχωρήσει στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Με το κόστος των καυσίμων – και όχι μόνο – να έχει πάρει την ανιούσα και τις τιμές πώλησης της βενζίνης στη χώρα μας αλλά και σε πολλές ακόμα αγορές της ΕΕ να έχoυν ήδη ξεπεράσει τα 2€/λίτρο, τέσσερις είναι ήδη οι κυβερνήσεις που έχουν προαναγγείλει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλεται στην τιμή διάθεσής στο πρατήριο.

Πριν λίγες μόλις ώρες, η Γαλλία ανακοίνωσε ένα πακέτο στήριξης των καταναλωτών ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, αργά χθες το βράδυ ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex ανακοίνωσε ότι οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ θα μειωθούν κατά 15 λεπτά ανά λίτρο.

Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, όλοι οι ιδιοκτήτες και χρήστες οχημάτων θα έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν του παραπάνω ποσού απευθείας στο πρατήριο, με το κράτος στη συνέχεια να αποζημιώνει τους πρατηριούχους για τη διαφορά.

«Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που βάζετε καύσιμα 60 €, εξοικονομείτε περίπου 9€», είπε ο Jean Castex.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, στα 10 νοικοκυριά της Γαλλίας τα 8 έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητο.

Petrol - Καύσιμα - Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ολλανδία, με την κυβέρνηση της χώρας να ανακοινώνει ότι από την 1η Απριλίου έως και τα τέλη του 2022 η τιμή της βενζίνης θα μειωθεί κατά 17 λεπτά το λίτρο – η μείωση στο ντίζελ θα είναι 11 λεπτά το λίτρο – μέσω μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Επιπλέον, η Ολλανδία ανακοίνωσε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, από 21% που είναι σήμερα σε 9%.

Το δημοσιονομικό κόστος των παραπάνω μειώσεων στην Ολλανδία αποτιμάται στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Κύπρος προέβη και αυτή σε μειώσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, η μείωση του σχετικού φόρου θα μειώσει την τιμή της βενζίνης κατά 7 λεπτά του ευρώ.

Τέλος, σε αντίστοιχες ενέργειες προέβη και η Πορτογαλία, με τον πρωθυπουργό Antonio Costa να δηλώνει την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του «θα μειώσει το φόρο πετρελαιοειδών κατά ποσό ίσο με την πιθανή αύξηση των εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας».

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα έχει τον τέταρτο πιο υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην ΕΕ

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης - Καύσιμα - Βενζίνη

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ