top icon
Κόσμος

Ποιοι κατασκευαστές γυρίζουν την πλάτη στη Ρωσία;

Ολοένα και περισσότεροι είναι οι κατασκευαστές που αποχωρούν από την αγορά της Ρωσίας.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, οι αυτοκινητοβιομηχανίας που αποφασίζουν να αποχωρήσουν από την αγορά της τελευταίας ολοένα και αυξάνονται.

Πρόσφατα, η Nissan ανακοίνωσε ότι πουλά τις επιχειρήσεις της στη Ρωσία έναντι οικονομικού τμήματος της τάξης του 1 ευρώ καταγράφοντας έτσι ζημιές ύψους 710 εκατ. ευρώ (περισσότερα μπορείτε να διαβάστε εδώ).

Nissan - Ρωσία

Λίγες μέρες πριν, η Renault προέβη σε ανάλογες κινήσεις πουλώντας και εκείνη με τη σειρά της το μερίδιο που κατέχει στην AvtoVAZ, καθώς και τη Renault Russia, σε ένα ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η VW, με την γερμανική εταιρεία να έχει αποφασίσει να κλείσει το ένα από τα δύο εργοστάσιά της στη Ρωσία (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

«Απόσυρση» από τη Ρωσία στον τομέα κατασκευής οχημάτων έχει αποφασίσει και η Toyota, ενώ σε ανάλογες κινήσεις προσανατολίζονται και άλλοι κατασκευαστές, όπως η Mazda και η Kia.

Αποχώρηση από τη Ρωσία και για τις Mercedes και Ford

Στο άτυπο γκρουπ των αυτοκινητοβιομηχανιών που αποχωρούν από τη Ρωσία κλείνοντας ή πουλώντας τις κατασκευαστικές τους δραστηριότητες προστίθενται πλέον και οι Mercedes και Ford.

Mercedes - Ρωσία

Πο συγκεκριμένα, ο Γερμανός κατασκευαστής θα πουλήσει μετοχές των θυγατρικών της βιομηχανικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε έναν τοπικό επενδυτή με την ονομασία Avtodom.

Από τη μεριά της, η μπλε οβάλ εταιρεία προχώρησε στην πώληση του μεριδίου της (49%) στην κοινοπραξία Ford Sollers έναντι του ποσού του 1 ευρώ. Ωστόσο, η Ford θα διατηρήσει το δικαίωμα επαναγοράς των μετοχών εντός πενταετίας «σε περίπτωση που αλλάξει η παγκόσμια κατάσταση», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ουκρανία - Ford - Ρωσία

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ