top icon
Κόσμος

Ποιος τύπος βενζίνης εξαφανίστηκε για πάντα;

Toν Ιούλιο του 2021 τα πρατήρια καυσίμων στην Αλγερία σταμάτησαν να παρέχουν μολυβδούχο βενζίνη και η χρήση της τερματίστηκε παγκοσμίως.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια μιας εκστρατείας σχεδόν δύο δεκαετιών, για καθαρά καύσιμα και οχήματα.

Από το 1922, η χρήση του τετρααιθυλομόλυβδου ως πρόσθετο βενζίνης για τη βελτίωση της απόδοσης του κινητήρα αποτελεί καταστροφή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Μέχρι τη δεκαετία του ’70, σχεδόν όλη η βενζίνη που παρήχθη σε όλο τον κόσμο περιείχε μόλυβδο. Όταν το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) ξεκίνησε την εκστρατεία του για την εξάλειψη του μολύβδου στη βενζίνη το 2002, ήταν μια από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές απειλές για την ανθρώπινη υγεία.

Μέχρι τη δεκαετία του ’80, οι περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος είχαν απαγορεύσει τη χρήση μολυβδούχου βενζίνης, ωστόσο μέχρι το 2002, σχεδόν όλες οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), εξακολουθούσαν να τη χρησιμοποιούν.

Παρά την πρόοδο αυτή, ο ταχέως αυξανόμενος παγκόσμιος στόλος οχημάτων εξακολουθεί να συμβάλλει στην απειλή της τοπικής ρύπανσης του αέρα, των υδάτων και του εδάφους, καθώς και στην παγκόσμια κλιματική κρίση: ο τομέας των μεταφορών είναι υπεύθυνος για σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια και πρόκειται να αυξηθεί στο ένα τρίτο μέχρι το 2050.

Ενώ πολλές χώρες έχουν ήδη αρχίσει τη μετάβαση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 1,2 δισεκατομμύρια νέα οχήματα θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους τις επόμενες δεκαετίες, και πολλά από αυτά θα χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αυτό περιλαμβάνει εκατομμύρια μεταχειρισμένα οχήματα κακής ποιότητας που εξάγονται από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Αυτό συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ