top icon
Κόσμος

Porsche: Τι μπορεί να σημάνει η πιθανή είσοδος της στο χρηματιστήριο

Η πιθανή είσοδος της Porsche στις διεθνείς χρηματαγορές θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη χαλάρωση των δεσμών των βασικών μετόχων της με την μητρική εταιρεία του Volkswagen Group.

Οι οικογένειες Porsche και Piech, που ελέγχουν τον μεγαλύτερο μέτοχο της Volkswagen, είναι διατεθειμένες να αναλάβουν άμεσο μερίδιο στην αυτοκινητοβιομηχανία από το Zuffenhausen εφόσον η τελευταία αποφασίσει να εισαχθεί, ως ανεξάρτητη μάρκα, στις διεθνείς χρηματαγορές

Μια τέτοια κίνηση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, θα χαλάρωσε τους δεσμούς των δύο οικογενειών με τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης με «αντάλλαγμα» της άμεση κατοχή μεριδίου στη μάρκα σπορ αυτοκινήτων που ιδρύθηκε το 1931.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους έγκυροι αναλυτές προέβλεπαν εν όψει της επικείμενης εισόδου της μάρκας στις διεθνείς χρηματαγορές ότι η αποτίμησή της κυμαίνονταν από 45 έως και 90 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ εκείνη της Volkswagen σε 135 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θα μπει τελικά η Porsche στο χρηματιστήριο;

Προς το παρόν τόσο η μητρική εταιρεία του γερμανικού ομίλου όσο και η ίδια η Porsche δεν έχουν πάρει τις τελικές τους αποφάσεις γύρω από το όλο θέμα έχοντας ως βασικό «εμπόδιο» για το πιθανό νέο εγχείρημα τη σύνθετη μετοχική σύνθεση του γκρουπ.

Αξίζει να θυμίσουμε εδώ ότι η σύνθετη αυτή δομή δημιουργήθηκε μετά την αποτυχημένη εξαγορά της Volkswagen από την εταιρεία από το Zuffenhausen το 2009, κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα η πρώτη να εντάξει στους κόλπους της την δεύτερη με τις οικογένειες Porsche και Piech να καθίστανται οι πιο σημαντικοί επενδυτές της… πρώτης.

Σήμερα, οι πανίσχυρες κατέχουν όλες τις κοινές μετοχές της Porsche Automobil Holding SE, η οποία κατέχει περισσότερα από τα μισά δικαιώματα ψήφου, καθώς και ποσοστό συμμετοχής 31,4% στην Volkswagen.

Porsche

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ