top icon
Επικαιρότητα

Πρεμιέρα για το Concept 508 Peugeot Sport Engineered [+video]

Η γαλλική εταιρεία παρουσίασε την πρωτότυπη εκδοχή μιας υβριδικής έκδοσης του «508» που διαθέτει τρεις κινητήριες μονάδες και σημαντικές αναβαθμίσεις στα μηχανικά μέρη που φέρουν την υπογραφή της Peugeot Sport.

Το νέο Concept 508 Peugeot Sport Engineered δεν αποτελεί παρά την πρώτη έμπρακτη απόδειξη των προθέσεων των Γάλλων να δημιουργήσουν στο εγγύς μέλλον μία γκάμα εκδόσεων με έντονο τον σπορ χαρακτήρα που θα ενσωματώνουν τεχνολογίες που σχετίζονται άμεσα με την ηλεκτροκίνηση. Έτσι, το εν λόγω πρωτότυπο, που «φωτογραφίζει» την επερχόμενη και κορυφαία από πλευράς απόδοσης και επιδόσεων έκδοση του «508», τροφοδοτείται από τρεις κινητήριες μονάδες: έναν θερμικό PureTech με απόδοση 200 ίππων κι έναν ηλεκτροκινητήρα με 110 ίππους που συνδυαστικά παρέχουν ισχύ στον εμπρός άξονα και έναν δεύτερο ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα με μέγιστη ισχύ 200 ίππων.

Στις ανακοινώσεις της η Peugeot αναφέρει πως η μέγιστη ροπή του όλου πακέτου ανέρχεται στα 500 Nm με τις επιδόσεις της κατασκευής να είναι εφάμιλλες με εκείνες που προσφέρει ένα αντίστοιχο μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης που αποδίδει 400 ίππους. Για το «0-100», το νέο Concept 508 PSE, που θα δούμε για πρώτη φορά δια ζώσης στην Έκθεση της Γενεύης, χρειάζεται μόλις 4,3 δλ., για τα πρώτα 400 μ. σχεδόν 12,5 δλ., για τα 1.000 μ. από στάση 23,2 δλ., ενώ για τις ρεπρίζ από τα 80 στα 120 χλμ. και από τα 80 στα 180 χλμ. χρόνο 2,5 και 9,3 δλ. Η δε τελική του ταχύτητα περιορίζεται μέσω «κόφτη» στα 250 χλμ./ώρα.

Αποκλειστικά με τη χρήση του ηλεκτροκινητήρα των 110 ίππων, το υβριδικό σπορ πρωτότυπο των Γάλλων εξασφαλίζει αυτονομία της τάξης των 50 χλμ., ενώ με τη χρήση όλων των μονάδων κίνησης η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα ανέρχεται στα 49 gr/χλμ., σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο του WLTP που τέθηκε σε ισχύ στην Ευρώπη από την 1η Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους. Αξίζει να σημειωθεί πως η «τριπλέτα» των κινητήρων του νέου Concept 508 PSE συνδυάζεται με μία μπαταρία ιόντων λιθίου με χωρητικότητα 11,8 kWh.

Από εκεί και πέρα, η Peugeot Sport έβαλε το χεράκι της τόσο στο σύστημα πέδησης όσο και στην ανάρτηση. Για το πρώτο το εργοστάσιο αναφέρει χαρακτηριστικά στις επίσημες ανακοινώσεις του πως «ο σχεδιασμός δίνει έμφαση στη απόδοσή καθώς έχουν τοποθετηθεί αεριζόμενοι εμπρός δίσκοι 380 mm τοποθετημένοι σε δίσκους αλουμινίου που ενεργοποιούνται από τέσσερα συρόμενα έμβολα (με διάμετρο 38 και 41 mm) τοποθετημένα σε σταθερή δαγκάνα». Το πρωτότυπο «πατά» σε τροχούς με διάμετρο 20 ίντσες, διαθέτει φαρδύτερα μετατρόχια κατά 24 και 12 mm εμπρός και πίσω σε σχέση με τις ταπεινότερες εκδόσεις, ενώ νέες είναι και οι ρυθμίσεις  της χαμηλότερης σε ύψος ανάρτησης.

Σε επίπεδο αισθητικής, το πρωτότυπο κοσμείται από έναν ανασχεδιασμένο εμπρός προφυλακτήρα, ενώ το «παρών» δίνουν τόσο τα νέα καλύμματα από carbon στους καθρέπτες όσο και ένας ανασχεδιασμένος διαχύτης στο πίσω μέρος. Στην καμπίνα δε το δέρμα και το αλκαντάρα έχουν τον πρώτο λόγο. Και φυσικά το «ασύμμετρο» πηδάλιο, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 12,3 ιντσών, η οθόνη αφής των 10 ιντσών του συστήματος infotainment καθώς και τα ανασχεδιασμένα εμπρός καθίσματα._X.A.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ