top icon
Επικαιρότητα

Πρεμιέρα για το Peugeot e-Legend Concept

50 χρόνια μετά την πρεμιέρα του Peugeot 504 Coupe, η γαλλική εταιρεία αποδεικνύει με το πρωτότυπο e-Legend πως τα αυτοκίνητα του μέλλοντος, εκτός από αυτόνομα και ηλεκτρικά, μπορεί να είναι και συναρπαστικά σε σχεδιασμό.

Το νέο Peugeot eLegend Concept που αποκαλύφθηκε σήμερα από τους Γάλλους θα παρουσιαστεί εντός έδρας, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού σε δύο βδομάδες από σήμερα, αποτίοντας φόρο τιμής στο εμβληματικό 504 Coupe που φέτος συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που έρχεται να αποδείξει ότι ένα ηλεκτρικό και αυτόνομο αυτοκίνητο μπορεί να διαθέτει έντονη και συναισθηματική σχεδιαστική προσωπικότητα. Πέραν τούτου, οι Γάλλοι θέλησαν να καταδείξουν πως δεν έχουμε να κάνουμε απλά για μια ρετρό κατασκευή, αλλά για ένα αυτοκίνητο που «αντιγράφει» τα γνωστά muscle cars της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού.

Ο Matthias Houssan, διευθυντής σχεδιασμού των πρωτοτύπων της Peugeot, δήλωσε:

«Αυτό ήταν το πιο δύσκολο πρωτότυπο που είχα να σχεδιάσω και χρειάστηκε χρόνος για να βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην κληρονομιά μας, στο συναίσθημα που αποπνέει το 504 και στα πιο φουτουριστικά συστατικά».

Από πλευράς διαστάσεων, το e-Legend Concept έχει μήκος 4,65 μ., πλάτος 1,93 μ., ύψος 1,37 μ. και μεταξόνιο 2,69 μ.

Κάτω από το «καλούπι» του e-Legend Concept «κρύβονται» πολλές τεχνολογίες που τα προσεχή χρόνια θα δούμε να εξαπλώνονται στο σύγχρονο αυτοκινητικό στερέωμα. Με πρώτη και καλύτερη τους δύο ηλεκτροκινητήρες -ένας σε κάθε άξονα- που συνδυαστικά αποδίδουν 462 ίππους και ροπή 800 Nm, που εξασφαλίζουν τελική ταχύτητα 220 χλμ./ώρα και επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο μικρότερο των 4 δλ. Η ενέργεια που χρησιμοποιούν προσφέρεται από μπαταρίες ιόντων λιθίου των 100 kWh, που βρίσκονται εγκατεστημένες στο δάπεδο της κατασκευής εξασφαλίζοντας με τη σειρά τους μία αυτονομία κίνησης της τάξης των 595 χλμ.

Ο οδηγός του e-Legend θα έχει στη διάθεσή του δύο προγράμματα λειτουργίας. Η Legend περιλαμβάνει στο εσωτερικό της κατασκευής μία διάταξη με τρεις οθόνες προβολής μεγέθους smartphone (6 ίντσες) που μιμούνται τα τρία αναλογικά όργανα που συναντούσε κανείς στο ταμπλό του 504 Coupe. Υπάρχει επίσης και το πρόγραμμα Boost, στην οποία χρησιμοποιείται μία οθόνη που προβάλλει εικόνες από τις κάμερες των 180 μοιρών του αυτοκινήτου μέσα στο αυτοκίνητο προσφέροντας για την περίσταση μία ακόμα πιο εντυπωσιακή εμπειρία. Τα καθίσματα είναι ντυμένα με μπλε βελούδο, επιλογή που επίσης παραπέμπει στο 504 Coupe.

Οθόνες 12 ιντσών υπάρχουν και στη θέση των παραδοσιακών σκιαδίων προστασίας από τον ήλιο, ενώ στο πλήρως αυτόνομο πρόγραμμα Επιπέδου 4, μετά την απομάκρυνση του πηδαλίου, το «παρών» δίνει μια οθόνη 49 ιντσών. Στις 29 ίντσες ανέρχεται η διαγώνιος εκείνων που υπάρχουν στις πόρτες, ενώ συνολικά, στην καμπίνα του αυτοκινήτου μπορεί κανείς να βρει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 16 οθόνες προς πάσα… χρήση και ενημέρωση των επιβατών.

Η γαλλική εταιρεία ξεκαθαρίζει πως δεν σκοπεύει να φέρει στην παραγωγή το e-Legend Concept, κάτι όμως που δεν αποκλείει την υιοθέτηση πολλών σχεδιαστικών και τεχνολογικών στοιχείων του από μελλοντικά της μοντέλα. Χαρακτηριστική επ’ αυτού είναι άλλωστε και η σχετική δήλωση του Matthias Houssan:

«Τίποτα δεν είναι απολύτως ελεύθερο όταν σχεδιάζουμε ένα concept car. Τα αναπτύσσουμε στο ίδιο στούντιο με τα αυτοκίνητα παραγωγής, και έτσι τροφοδοτούνται όλα μας τα αυτοκίνητα»._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ