top icon
Επικαιρότητα

Πρεμιέρα για τη νέα Chevrolet Corvette Stingray [+video]

Η αμερικάνικη εταιρεία παρουσίασε επίσημα νωρίς σήμερα το πρωί τη νέα Corvette, η οποία έχει τοποθετημένο, για πρώτη φορά στην ιστορία της, τον κινητήρα στο κέντρο του αμαξώματος.

Η νέα Chevrolet Corvette, η οποία θα συνοδεύεται στη βασική της έκδοση από την εμβληματική ονομασία Stingray, αποτελεί μία επανάσταση για την αμερικάνικη εταιρεία καθώς εγκαταλείπει τη γνώριμη αρχιτεκτονική του παρελθόντος που μέχρι τώρα ήθελε τον Small Block κινητήρα να βρίσκεται εγκατεστημένος στο εμπρόσθιο τμήμα του αμαξώματος. Έτσι, ο γνωστός, αλλά πλήρως αναβαθμισμένος, V8 των 6,2 λίτρων της GM βρίσκεται πλέον τοποθετημένος στο κέντρο, πίσω από την πλάτη των δύο επιβατών, επωφελούμενος πλήρως του νέου δαπέδου πάνω στο οποίο «πατά» το πάλαι ποτέ αμερικάνικο muscle car.

«Η παραδοσιακή διάταξη με τον κινητήρα εμπρός έφτασε στα όριά της, γεγονός που επέβαλε αυτή τη νέα σχεδίαση. Από την πλευρά της άνεσης και της διασκέδασης, το νέο αυτοκίνητο είναι μια πραγματική Corvette, αλλά με καλύτερα οδηγικά χαρακτηριστικά σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο όχημα στην ιστορία της Corvette», δηλώνουν χαρακτηριστικά οι δημιουργοί του, προσθέτοντας: «Η αποστολή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα νέο τύπο σπορ αυτοκινήτου, συνδυάζοντας τα επιτυχημένα χαρακτηριστικά της Corvette με την απόδοση και την οδηγική εμπειρία που προσφέρει ένα supercar με τον κινητήρα στο κέντρο».

Οπτικά, η νέα Corvette Stingray αποποιείται σε μεγάλο βαθμό το σχεδιαστικό DNA του παρελθόντος υιοθετώντας «παγκόσμιες» πλέον φόρμες που θυμίζουν… McLaren και Ferrari. Όχι τόσο στο πίσω μέρος, το οποίο διατηρεί αρκετούς αισθητικούς δεσμούς με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά πρωτίστως στο εμπρός τμήμα της κατασκευής και στο πλάι. Από πλευράς μεγέθους, οι σχεδιαστές της εταιρείας υποχρεώθηκαν να αυξήσουν το μήκος της νέας Corvette κατά 137 χλστ. (4,63 μ.), ενώ διευρυμένο στα 2.722 χλστ. είναι και το μεταξόνιό της. Το πλάτος αγγίζει τα 1.934 χλστ,, όντας μεγαλύτερο κατά 56 χλστ., ενώ μειωμένο στα 1.234 χλστ. είναι το ύψος της.

Το αυτοκίνητο διαθέτει δύο χώρους αποθήκευσης αποσκευών, ένας εμπρός και ένας πίσω από τον «διάφανο» V8 των αμερικανών, με συνολική χωρητικότητα 356 λίτρων (σ.σ.: λέτε στο μέλλον αυτός που βρίσκεται μπροστά να αντικατασταθεί με την προσθήκη ενός ηλεκτροκινητήρα;). Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πρεμιέρας του μοντέλου, το βάρος της νέας Corvette Stingray είναι 1.530 κιλά στη βασική έκδοση, τιμή αυξημένη κατά 166 κιλά σε σχέση με το μοντέλο της προηγούμενης γενιάς. Κι αυτό, παρά την εκτεταμένη χρήση αλουμινίου αλλά και carbon τόσο στο πλαίσιο όσο και σε πολλά περιφερειακά τμήματά του.

Στο εσωτερικό, οι σχεδιαστές της εταιρείας εφάρμοσαν μία νέα, αλλά ακόμα πιο οδηγοκεντρική προσέγγιση. Εμπρός από τον οδηγό βρίσκονται δύο ψηφιακές οθόνες – μία αντί του παραδοσιακού πίνακα οργάνων με τις αναλογικές ενδείξεις και μία ακόμα στα δεξιά που ενσωματώνει τις λειτουργίες του infotainment. Ωστόσο, αυτό που χαρακτηρίζει την καμπίνα είναι η φαρδιά μεσαία κονσόλα, η οποία διαχωρίζει πλήρως την… κατάσταση μεταξύ οδηγού και συνοδηγού, καθώς και η παράταξη ουκ ολίγων διακοπτών και μπουτόν καθ’ όλο το μήκος της. Από εκεί και πέρα, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τρεις τύπους καθισμάτων (GT1, GT2 και Competition Sport) και δύο για τις ραφές τους, σε συνδυασμό με 6+6 διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς για το «θέμα» του εσωτερικού (Jet Black, Sky Cool Gray, Adrenaline Red, Natural Dipped, Two-Tone Blue και Morello Red) και τις ζώνες ασφαλείας.

Ο γνωστός Small Blog LT2 V8 κινητήρας των 6,2 λίτρων της αμερικάνικης εταιρείας είναι ανανεωμένος σε πολλά σημεία – ένα από αυτά είναι και το ξηρό πλέον κάρτερ που διαθέτει. Σύμφωνα με τις χθεσινές αλλά επίσημες πλέον ανακοινώσεις της GM, ο «μάχιμος» V8 των αμερικανών αποδίδει σε συνδυασμό με το έξτρα πακέτο Z51 Performance Package, το οποίο προσφέρει μεταξύ άλλων ένα αναβαθμισμένο σύστημα εξαγωγής, ισχύ 500 ίππων στις 6.450 σ.α.λ. και 637 Nm ροπής στις 5.150 σ.α.λ. Παρ’ δεν ανακοινώνονται ακριβείς τιμές σε σχέση με τις επιδόσεις, η Chevrolet αναφέρει πως η νέα Corvette Stingray θα μπορεί να επιταχύνει από στάση έως τα πρώτα 97 χλμ./ώρα σε χρόνο κάτω των 3 δλ. Για πρώτη δε φορά στα χρονικά, ο κινητήρας μιας Corvette θα πηγαίνει… πακέτο κατ’ αποκλειστικότητα με κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη με 8 σχέσεις που εξελίχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Tremec.

Στα υπόλοιπα μέρη του αμερικανικού κουπέ ξεχωρίζει το νέο σύστημα διεύθυνσης με τον «κοντύτερο» λόγο, το οποίο εξελίχθηκε με τη σειρά του σε συνεργασία με την ZF, καθώς και τα φρένα με το έξτρα σύστημα eBoost, για το οποίο έβαλε το χεράκι της η γνωστή στο είδος Brembo. Από εκεί και πέρα, η νέα Corvette Stingray των μόλις 60.000 δολαρίων στις ΗΠΑ (βασική έκδοση) διαθέτει μία «τυπική» ανάρτηση με διπλά ψαλίδια σε όλους τους τροχούς με προαιρετικά τα Magnetic Ride Control ενεργά αμορτισέρ. Χάρη σε αυτά, υπάρχει η δυνατότητα ανύψωσης του εμπρός μέρος κατά 40 χλστ. ούτως ώστε να είναι εφικτό το «πέρασμα» του αυτοκινήτου από έντονες ανωμαλίες ή ράμπες με έντονη κλίση. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο οδηγός της νέας Corvette Stingray θα έχει στη διάθεσή του 6 προγράμματα λειτουργίας (Weather, Tour, Sport, Track, MyMode και Z Mode) και νέα ελαστικά της Michelin (Pilot Sport ALS ή 4S με το πακέτο Ζ51) διαστάσεων 245/35 ZR19 και 305/30 ΖR20._X.A.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ