top icon
Επικαιρότητα

Πρεμιέρα για τις νέες BMW M3 Sedan και M4 Coupe (+videos)

Η BMW αποκαλύπτει σήμερα τις νέες M3 Sedan και M4 Coupe στις απλές και Competition εκδόσεις, με 480 ή 510 ίππους, κίνηση στους πίσω τροχούς ή τετρακίνηση και χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Τριανταπέντε χρόνια μετά την παρουσίαση της πρώτης BMW M3, οι Βαυαροί γυρίζουν σήμερα μια ακόμα σελίδα στην εμβληματική ιστορία του «μικρού» σπορ μοντέλου τους παρουσιάζοντας και επίσημα σήμερα της νέα γενιά του μοντέλου – που φυσικά περιλαμβάνει την 4θυρη M3 Sedan και την Μ4 Coupe.

BMW M3 Sedan - BMW M4 Coupe

Όπως ανακοινώθηκε, το εμπορικό λανσάρισμα των δύο μοντέλων θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2021. Αμφότερες οι νέες M3 Sedan και M4 Coupe παίρνουν κίνηση από έναν εν σειρά 6κύλινδρο κινητήρα με χωρητικότητα 3,0 λίτρων της οικογένειας M TwinPower Turbo αποδίδοντας ισχύ 480 ίππων στις 6.250 σ.αλ. και ροπή 550 Nm, τα οποία αποδίδονται σταθερά από τις 2.650 έως και τις 6.130 σ.α.λ. Θέλοντας να διεγείρει τα οδηγικά πάθη των παραδοσιακών petrolheads, η συγκεκριμένη μονάδα συνδυάζεται στις M3 Sedan και M4 Coupe με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων που συνεπικουρείται από το σύστημα Gear Shift Assistant που βοηθά στο κατέβασμα στις κατά τη διαδικασία της πέδησης στις στροφές.

BMW M3 Sedan - BMW M4 Coupe

Για τους πιο απαιτητικούς, η BMW προσφέρει και για τους δύο τύπους αμαξώματος στην έκδοση Competition που επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις. Η πρώτη και προφανής είναι η αύξηση της απόδοσης του 6κύλινδρου κινητήρα στους 510 ίππους που κάνουν την εμφάνισή τους στις 6.250 σ.α.λ. (σ.σ.: το όριο περιστροφής ανέρχεται στις 7.200 σ.α.λ.), την ώρα που η ροπή φτάνει στα 650 Nm, που με τη σειρά τους αποδίδονται σταθερά από τις 2.750 έως και τις 5.500 σ.α.λ. Για την περίσταση ωστόσο το σύστημα μετάδοσης περιλαμβάνει ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων M Steptronic με 8 σχέσεις, paddles στο τιμόνι και σύστημα Drivelogic με την υπογραφή της BMW M.

BMW M3 Sedan - BMW M4 Coupe

Για την περίσταση, οι εκδόσεις Competition θα είναι πισωκίνητες, ενώ από το καλοκαίρι του 2021 και μετά για πρώτη φορά στην ιστορία των μοντέλων οι δυνητικοί αγοραστές τους θα μπορούν να τα αποκτήσουν εναλλακτικά σε συνδυασμό με ένα «οπισθοβαρές» σύστημα τετρακίνησης με την ονομασία M xDrive – ως εκ τούτου, η BMW προσφέρει τις νέες Μ3 Sedan/Μ4 Coupe σε τρεις διαφορετικές διαμορφώσεις, με κίνηση στους πίσω τροχούς, χειροκίνητο κιβώτιο και απόδοση 480 ίππους και κίνηση στους πίσω ή και στους τέσσερις τροχούς με απόδοση 510 ίππων και αυτόματο σε κάθε περίπτωση κιβώτιο.

BMW M3 Sedan - BMW M4 Coupe

Το σύστημα τετρακίνησης των αυτόματων M3/M4 Competition με το Active M Differential στον πίσω άξονα διαθέτει χαρακτηριστικά και ρυθμίσεις που παραπέμπουν σε εκείνο της Μ5. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει τα προγράμματα 4WD και 4WD Sport, με το τελευταίο να στέλνει μεγαλύτερο ποσοστό της ροπής τους κινητήρα στον πίσω άξονα. Με την απενεργοποίηση του συστήματος ελέγχου της ευστάθειας (DSC), στην εξίσωση μπαίνει η λειτουργία 2WD, με την ροπή να φτάνει… ανεμπόδιστα και χωρίς την παρεμβολή των ηλεκτρονικών στους πίσω τροχούς.

BMW M3 Sedan

Επιστέφοντας για λίγο στον κινητήρα με τα δύο τούρμπο, το σπορ σύστημα εξαγωγής και τον ψεκασμό που λειτουργεί με πίεση 350 bar, αξίζει να σταθεί κανείς τόσο στις επιδόσεις που προσφέρει (0-100 και 0-200 χλμ./ώρα σε 4,2 και 13,7 δλ. και 3,9 και 12,5 δλ. για τις εκδόσεις Competition), όσο κυρίως στα συστήματα ψύξης νερού και λαδιού του κινητήρα, αλλά και του αυτόματου κιβωτίου. Πιο συγκεκριμένα, μία κεντρική μονάδα ψύξης συνδέεται με δύο ψυγεία που βρίσκονται κοντά στους θόλους των τροχών, την ώρα που στις εκδόσεις Competition το σύστημα περιλαμβάνει επίσης ένα επιπλέον ψυγείο λαδιού του κινητήρα, καθώς και ξεχωριστό ψυγείο λαδιού για το κιβώτιο ταχυτήτων. Επίσης, το κάρτερ λαδιού του κινητήρα απαρτίζεται από δύο ξεχωριστούς θαλάμους, με την αντλία που ελέγχεται ηλεκτρονικά να «τραβά» λιπαντικό και από τον μικρότερο θάλαμο όταν οι ανάγκες λίπανσης είναι αυξημένες, με στόχο την καλύτερη «φροντίδα» της μονάδας κίνησης όταν στο αυτοκίνητο αναπτύσσονται ακραία πλευρικά ή διαμήκη φορτία.

BMW M4 Coupe

Σε σχέση με τα μικρότερα μοντέλα της γκάμας, οι νέες M3 Sedan και M4 Coupe διαθέτουν ένα «πακέτο» ενισχύσεων και αλλαγών, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων νέα στοιχεία στήριξης για το χώρο του κινητήρα και υποπλαίσιο στον εμπρός και πίσω άξονα –στην πρώτη περίπτωση το «παρών» δίνει και ένα πάνελ αλουμινίου που αυξάνει έτι περαιτέρω την ακαμψία. Οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις Adaptive M είναι στάνταρ, το ίδιο και το σύστημα M Servotronic στο σύστημα διεύθυνσης με το μεταβλητό βήμα, ενώ το «παρών» δίνει και το σύστημα πέδησης της BMWπου παρέχει στον οδηγό δύο διαφορετικές ρυθμίσεις ως προς την αίσθηση και απόκριση του σχετικού πεντάλ. Επίσης, στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται οι τροχοί με διαστάσεις 275/40 ZR18 και 285/35 ZR19.

BMW M3 Sedan

Οπτικά, σημείο αναφοράς είναι η χαρακτηριστική και ευμεγέθης εμπρός μάσκα, τα δύο ζεύγη απολήξεων στο πίσω μέρος αλλά και η οροφή από CFRF (προαιρετικά η τελευταία μπορεί να είναι ατσάλινη, σε συνδυασμό με ανοιγόμενη ηλιοροφή), ενώ διαθέσιμα είναι και τρεις νέοι εξωτερικοί χρωματισμοί (το μη μεταλλικό Sao Paolo Yellow και τα μεταλλικά Toronto Red και Isle of Man Green). Στο εσωτερικό η σπορ αύρα είναι διάχυτη, με τα δερμάτινα, τύπου μπάκετ καθίσματα να δεσπόζουν διαθέτοντας για πρώτη φορά σύστημα αερισμού για το σώμα των φιλοξενουμένων σε αυτά – προαιρετικά διατίθενται τα σαφώς πιο εντυπωσιακά και ελαφρύτερα καθίσματα M Carbon που επιτρέπουν την εγκατάσταση ζωνών πολλαπλών σημείων.

BMW M4 Coupe

Για τις νέες Μ3 Sedan και M4 Coupe η BMW προσφέρει το προαιρετικό εξοπλισμό με την ονομασία Μ Race Track Package (βλ. κεραμικά φρένα και ελαφρύτερες ζάντες αλουμινίου σε συνδυασμό με ήμι-σκλικ ελαστικά, συν εμπρός καθίσματα από carbon), ενώ για πρώτη φορά το «παρών» δίνει το πακέτο M Drive Professional, το οποίο έχει σχεδιαστεί για χρήση σε πίστα. Το τελευταίο περιλαμβάνει το πρόγραμμα M Traction Control που επιτρέπει στη νέα, ενσωματωμένη λειτουργία περιορισμού της ολίσθησης των τροχών του συστήματος DSC να προσαρμοστεί σε 10 διαφορετικά στάδια στις προσωπικές προτιμήσεις και ανάγκες του οδηγού. Τέλος, για την καταγραφή μιας σειράς μετρήσεων και δεδομένων κατά την οδήγηση στην πίστα, στο M Drive Professional ενσωματώνονται επίσης οι λειτουργίες M Drift Analyser και Μ Laptimer.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ