Επικαιρότητα Κόσμος Tεχνολογία Ειδήσεις - Παρουσιάσεις

Πρεμιέρα της νέας γενιάς Ford SYNC, στην ηλεκτρική Mustang Mach-E

Στο πλαίσιο μίας παγκόσμιας διαδικτυακής παρουσίασης, η Ford αποκάλυψε τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με την νέα γενιά του συστήματος SYNC.

Πλέον έχουμε περάσει από την εποχή που ο οδηγός πρέπει να μάθει το αυτοκίνητο του, σε εκείνη που το αυτοκίνητο αναγνωρίζει και προτείνει ανάλογα με τις συνήθειες του οδηγού του, ενώ ο τελευταίος θα μπορεί να μαθαίνει και να ρυθμίζει το αυτοκίνητο του, προτού ακόμα το παραλάβει. Σκοπός της Ford με την νέα γενιά SYNC είναι να ξεφύγει από τα στεγανά ενός συστήματος πολυμέσων και να δημιουργήσει έναν προσωπικό βοηθό που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποστηρίξει τον οδηγό (ακόμη και αν αυτός δεν βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο).

front

Η νέα γενιά του συστήματος SYNC κάνει λοιπόν το ντεμπούτο της στην αμιγώς ηλεκτρική Mustang Mach-E και διαθέτει μία full HD οθόνη αφής 15,5 ιντσών. Η μεγάλη οθόνη σε λογική tablet είναι ευανάγνωστη, ενώ η διεπαφή της έχει αναθεωρηθεί για να προσφέρει απρόσκοπτα τις πληροφορίες. Η επικοινωνία γίνεται με χειρονομίες αφής (pinch, ζουμάρισμα, περιστροφή), ενώ το μεγάλο μπουτόν στο κάτω μέρος της οθόνης προορίζεται για γρήγορη ρύθμιση της έντασης του ήχου για να ακούει κανείς μουσική ή να συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις. Η διάταξη των εικονιδίων στην οθόνη επιτρέπει την ταυτόχρονη προβολή πολλαπλών εφαρμογών, με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να λαμβάνει μία κλήση και η πλοήγηση να συνεχίζεται κανονικά, χωρίς να εξαφανίζονται οι οδηγίες από την οθόνη. Η πλοήγηση στη διεπαφή του συστήματος SYNC έχει αναθεωρηθεί ώστε οι οδηγοί να μπορούν με μία ή δύο χειρονομίες να ενεργοποιούν μια λειτουργία, να λαμβάνουν μία πληροφορία ή να ελέγχουν το σύστημα που επιθυμούν.

Τα Apple CarPlay και Android Auto είναι προ-εγκατεστημένα και χάρη στην ασύρματη συνδεσιμότητα, οι χρήστες μπορούν να απολαμβάνουν ασφαλή και άνετη πρόσβαση στις αγαπημένες τους εφαρμογές στο smartphone και στις επαφές τους. Η συνδεσιμότητα έχει βελτιωθεί περαιτέρω με το SYNC AppLink, με υποστηριζόμενες εφαρμογές, όπως οι what3words, Waze και Webex, να επιτυγχάνουν πιο ουσιαστική διάδραση μεταξύ οχήματος και smartphone.

ford sync

Το νέο αυτό σύστημα SYNC προφέρει προηγμένες δυνατότητες αναγνώρισης φωνής σε απλή καθομιλουμένη γλώσσα, ώστε να μπορούν οι οδηγοί να είναι συγκεντρωμένοι στην οδήγηση, αντί να θυμούνται εντολές που αφορούν επιμέρους ρυθμίσεις. Το σύστημα κατανοεί το φυσικό, καθημερινό λόγο σε 15 γλώσσες της Ευρώπης, ώστε οι ιδιοκτήτες να μιλούν στο αυτοκίνητό τους όπως θα έκαναν με έναν συνοδηγό, ελέγχοντας τα πάντα, από λειτουργίες ψυχαγωγίας και πλοήγησης, μέχρι το περιβάλλον της καμπίνας και τις τηλεφωνικές κλήσεις. Για να προσφέρει τις καλύτερες απαντήσεις σε εντολές και ερωτήσεις, το νέο σύστημα SYNC αξιοποιεί λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, με αποτελέσματα από αναζητήσεις στο internet, ώστε οι πληροφορίες που δίνει για το πλησιέστερο εστιατόριο ή φαρμακείο να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς και ενημερωμένες.

Οι ιδιοκτήτες της Mach-E μπορούν επίσης να ξεκλειδώνουν το όχημά τους με το smartphone τους. Με ενεργοποιημένη τη λειτουργία Phone-as-a-Key, το όχημα θα αναγνωρίζει αμέσως ποιος πλησιάζει, θα ξεκλειδώνει τις πόρτες και θα ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις και προτιμήσεις κάθε οδηγού. 2 Εάν η φόρτιση της μπαταρίας του smartphone του οδηγού έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα, ο τελευταίος θα μπορεί απλά να εισάγει τον προσωπικό του κωδικό στο πληκτρολόγιο, που βρίσκεται στην πόρτα του αυτοκινήτου. Το σύστημα μπορεί να αναγνωρίζει ακόμα και τον κάθε οδηγό ξεχωριστά (από το smartphone ή το μπρελόκ του) και να ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις του πριν καν εισέλθει σε αυτό.

Το νέο, συνδεδεμένο σύστημα πλοήγησης βοηθά τους οδηγούς να μειώνουν το χρόνο που ταξιδεύουν αποφεύγοντας καθυστερήσεις και αλλαγές διαδρομών λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης. Οι πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο παρέχονται κατά τόπους από τους ειδικούς της TomTom, ενώ η in-vehicle και in-cloud πλοήγηση από την Garmin διασφαλίζει στους οδηγούς τις καλύτερες διαδρομές για τον προορισμό τους. Οι τελευταίες εκδόσεις χαρτών είναι πάντα αποθηκευμένες στο όχημα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα πλοήγησης ακόμα και σε περιοχές χωρίς σύνδεση δικτύου. Το FordPass συνεργάζεται ακόμα καλύτερα με το σύστημα πλοήγησης του νέου SYNC, κάνοντας τον προγραμματισμό των ταξιδιών ευκολότερο με χαρακτηριστικά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων. Τα ταξίδια μπορούν να προγραμματίζονται λαμβάνοντας υπόψη τις στάσεις σε σταθμούς φόρτισης, τις γειτονικές υποδομές, καθώς και τα σημεία ενδιαφέροντος (POI). Όταν οι οδηγοί είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν δεν έχουν παρά να προωθήσουν τη διαδρομή τους από την εφαρμογή FordPass στο αυτοκίνητο. Η νέα αυτή γενιά του συστήματος SYNC θα μαθαίνει τις συνήθειες κάθε ιδιοκτήτη για να προβαίνει στις κατάλληλες υποδείξεις πλοήγησης και επικοινωνίας την κατάλληλη στιγμή, ώστε οι οδηγοί να είναι συγκεντρωμένοι στο δρόμο.

remote vehicle setup

Με τη Mustang Mach-E, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να διαμορφώνουν εκ των προτέρων το νέο τους όχημα πριν την παράδοση, χρησιμοποιώντας τη νέα λειτουργία Remote Vehicle Setup. Οι ιδιοκτήτες δημιουργούν απλά ένα εξατομικευμένο προφίλ για να αποθηκεύουν σε αυτό τις αγαπημένες ρυθμίσεις, μέρη στα οποία μεταβαίνουν με μεγάλη συχνότητα , αλλά και τους πλησιέστερους σταθμούς φόρτισης. Η ρύθμιση μπορεί να γίνεται online ή μέσω του FordPass, της εφαρμογής smartphone για ιδιοκτήτες οχημάτων της Ford. Σκοπός είναι η εξατομίκευση ρυθμίσεων, όπως οι καθημερινές ώρες αναχώρησης, οι επιθυμητές ρυθμίσεις άνεσης στην καμπίνα και τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας, μεταξύ άλλων επιλογών, ενώ ακόμα και τα προφίλ οδήγησης (drive modes) της Mustang Mach-E θα μπορούν επίσης να προσωποποιηθούν. Το προφίλ εξατομίκευσης αποθηκεύεται στο cloud, ώστε όταν ο οδηγός παραλαμβάνει τα κλειδιά και κάνει για πρώτη φορά τη σύζευξη του smartphone του με τη νέα Mustang Mach-E, όλες οι ρυθμίσεις να μεταφέρονται στο όχημα. Έτσι, οι κουραστικές ρυθμίσεις της «πρώτης φοράς» ανήκουν στο παρελθόν, καθώς οι οδηγοί απλά μπαίνουν στο αυτοκίνητο και φεύγουν.

Η νέα γενιά του συστήματος SYNC υποστηρίζει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τον κάτοχο ενός ηλεκτρικού οχήματος συμβουλεύοντας πού και πότε να φορτίσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ταυτόχρονα, το SYNC είναι σε θέση να ενημερώσει τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα του εκάστοτε σταθμού φόρτισης, καθώς και για το κόστος της όλης διαδικασίας. Η τεχνολογία Intelligent Range προσφέρει στους οδηγούς ενημερωμένες πληροφορίες για την αυτονομία του ηλεκτρικού τους οχήματος, βασιζόμενη σε παραμέτρους, όπως η κυκλοφορία, το είδος του οδοστρώματος και ο καιρός, αξιοποιώντας μάλιστα ακόμα και δεδομένα από άλλα ηλεκτρικά οχήματα της Ford που προπορεύονται στο δρόμο. Εάν η αυτονομία μεταβληθεί σημαντικά, η σχετική ειδοποίηση επισημαίνει στον οδηγό τη νέα τιμή της εξηγώντας του ταυτόχρονα για ποιο λόγο άλλαξε. Οι ιδιοκτήτες θα έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο δημόσιο δίκτυο σταθμών φόρτισης στην Ευρώπη, με δυνατότητα πληρωμής μέσω της εφαρμογής FordPass. Οι οδηγοί της Mustang Mach-E θα μπορούν να φορτίζουν τη μπαταρία του οχήματός τους από το 10% μέχρι το 80% της χωρητικότητας της, σε λιγότερο από 40 λεπτά, προσθέτοντας κατά μέσο όρο αυτονομία 119 χλμ. σε μόλις 10 λεπτά, στους υψηλής ισχύος ταχυφορτιστές της κοινοπραξίας IONITY.

charging

Πληροφορίες για τη φόρτιση της μπαταρίας και την αυτονομία διατίθενται με χρήση της εφαρμογής FordPass, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες μπορούν επίσης να προγραμματίζουν τις επιθυμητές ώρες φόρτισης ώστε να εκμεταλλεύονται τα οικονομικά τιμολόγια χρέωσης ενέργειας φροντίζοντας παράλληλα να υπάρχει η απαραίτητη αυτονομία για την ολοκλήρωση των προσεχών ταξιδιών τους. Με την εφαρμογή FordPass, οι οδηγοί μπορούν επίσης να ορίζουν τις ώρες που θα αναχωρήσουν, ενεργοποιώντας τη λειτουργία pre-conditioning για την επίτευξη της ιδανικής θερμοκρασίας στην καμπίνα, ενώ το όχημα φορτίζεται.

Τέλος όπως συμβαίνει με τις εφαρμογές των smartphone, οι οποίες λαμβάνουν κάθε τόσο αναβαθμίσεις που αφορούν βελτιώσεις και νέες δυνατότητες, οι over the air (ΟΤΑ) ενημερώσεις διασφαλίζουν ότι τα οχήματα Ford εξελίσσονται συνεχώς και βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη μείωση των επισκέψεων στους επίσημους επισκευαστές του δικτύου. Η λήψη λογισμικού πραγματοποιείται ασύρματα στο παρασκήνιο, ενώ η ενεργοποίηση των ενημερώσεων ολοκληρώνεται σε λιγότερο από δύο λεπτά. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιλέγουν πότε θα πραγματοποιούνται οι ενημερώσεις, καθώς και να προγραμματίζουν την ενεργοποίησή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν το αυτοκίνητο δεν χρησιμοποιείται, ώστε να αποφεύγουν καθυστερήσεις στο ταξίδι.

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του φετινού Ράλλυ Μόντε Κάρλο;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου