top icon
Επικαιρότητα

Πρόστιμα εκατομμυρίων σε FCA και Bosch στις ΗΠΑ για την υπόθεση των εκπομπών ρύπων

Η Fiat Chrysler Automobiles συμφώνησε να πληρώσει 800 εκ. $ και η γερμανική Bosch περί τα 130 εκ. $ για να διευθετήσουν αξιώσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Καλιφόρνια σχετικά με ισχυρισμούς ότι χρησιμοποίησαν παράνομο λογισμικό που παρήγαγε ψευδή αποτελέσματα στις δοκιμές εκπομπών ντίζελ.

Ο συμβιβασμός – περί αυτού πρόκειται – στην περίπτωση της FCA περιλαμβάνει συνολικά αστικές αξιώσεις ύψους 311 εκ. $, περίπου 280 εκ. $ για την επίλυση απαιτήσεων από τους ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων οχημάτων της εταιρείας, καθώς και διάφορες άλλες εγγυήσεις ύψους 100 εκ. $. Επίσης, περιλαμβάνει 72,5 εκ. $ για κυρώσεις από τις πολιτείες των ΗΠΑ και περίπου 20 εκ. $ για πληρωμές στην Καλιφόρνια ως αντιστάθμιση των υπερβολικών εκπομπών των εν λόγω οχημάτων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι η διευθέτηση δεν επιλύει την συνεχιζόμενη ποινική έρευνα σχετικά με τη «συμπεριφορά» της FCA.

«Η FCA εξαπάτησε τους καταναλωτές και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκαθιστώντας (κρυφό λογισμικό) σε οχήματα που υπονόμευσαν την προστασία περιβάλλοντος», δήλωσε ο Andrew Wheeler εκπροσωπώντας την EPA. «Η σημερινή διευθέτηση στέλνει ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα στους κατασκευαστές και τους καταναλωτές».

Η FCA, σε δήλωσή της, τόνισε ότι ο εν λόγω συμβιβασμός «δεν αλλάζει τη θέση της εταιρείας ότι δεν συμμετείχε σε κανένα σκόπιμο σχέδιο για την εγκατάσταση συσκευών παραποίησης των αποτελεσμάτων στις δοκιμές εκπομπών».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πελάτες των επίμαχων πετρελαιοκίνητων μοντέλων θα λάβουν ο καθένας περίπου $ 2.800 ως αποζημίωση, δήλωσε η FCA.

«Αναγνωρίζουμε ότι αυτό έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα στους πελάτες μας και πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση θα διατηρήσει την εμπιστοσύνη τους σε εμάς», δήλωσε ο Mark Chernoby, επικεφαλής της FCA για θέματα ασφάλειας και συμμόρφωσης στη Βόρεια Αμερική.

Θυμίζουμε πως από τον Μάιο του 2017 το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ελέγχει την εταιρεία για παράνομη χρήση λογισμικού που οδήγησε σε υπερβολικές εκπομπές ρύπων σε 104.000 πετρελαιοκίνητα οχήματα στη χώρα από το 2014 έως και το 2016.

Για την ίδια υπόθεση, η Bosch καλείται να πληρώσει σε πρόστιμα και αποζημιώσεις περί τα 131 εκ. $. Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική εταιρεία, και πιο συγκεκριμένα το αμερικάνικο παράρτημά της, θα καταβάλει 98,7 εκ. $ δολάρια σε 47 πολιτείες καθώς και 27,5 εκ. % σε 104.000 ιδιοκτήτες ντίζελ μοντέλων της FCA._X.A.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ