top icon
Επικαιρότητα

Πρόστιμο 870 εκ. € στην Daimler για παρατυπίες σε πετρελαιοκίνητα μοντέλα της

Οι Γερμανοί εισαγγελείς επέβαλαν πρόστιμο στην Daimler ύψους 870 εκατομμυρίων ευρώ για «παραβιάσεις των εποπτικών καθηκόντων της» που σχετίζονται με τις εκπομπές ρύπων συγκεκριμένων πετρελαιοκίνητων μοντέλων της.

Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγγελικές αρχές της πόλης της Στουτγάρδης διαπίστωσαν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επίσημη δήλωση που διένειμαν χθες, ότι η Daimler, η μητρική εταιρεία της Mercedes-Benz, πούλησε περίπου 684.000 οχήματα που δεν συμμορφώθηκαν πλήρως με τους κανονισμούς για τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου. Σε δική της μάλιστα δήλωση, η Daimler ανέφερε ότι το πρόστιμο ύψους 870 εκατομμυρίων ευρώ «αναμένεται να μην έχει σημαντική επίδραση στα κέρδη του τρίτου τριμήνου.»

Και προσθέτει:

«Η αμέλεια κατά την άσκηση των εποπτικών καθηκόντων σημειώθηκε στο επίπεδο των επικεφαλής των υπηρεσιών. Η εταιρεία απέφυγε να προβεί σε ένδικα μέσα κατά της απόφασης επιβολής του προστίμου. Συνεπώς, ολοκληρώνεται πλήρως η διοικητική παράβαση του εισαγγελέα κατά της Daimler AG.

«Σύμφωνα με τα πορίσματα του εισαγγελέα, η παραβίαση των εποπτικών καθηκόντων προκάλεσε, τουλάχιστον εν μέρει, ορισμένα οχήματα της Daimler να έχουν αποκλίνει εν μέρει από τις κανονιστικές απαιτήσεις, από το 2008. Στο πλαίσιο αυτό, ο εισαγγελέας αναφέρεται ουσιαστικά στις γνωστές παραγγελίες ανάκλησης από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Μεταφοράς Αυτοκινήτων (KBA). Προκειμένου να υπάρξει σαφήνεια και για το μέλλον όσον αφορά την ερμηνεία των σχετικών νομικών διατάξεων, η Daimler  διατηρεί τις αντιρρήσεις έναντι των εντολών της KBA.»

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η επιβολή του παραπάνω προστίμου δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνεχιζόμενη έρευνα των εισαγγελικών αρχών της Γερμανίας σε πρόσωπα που σχετίζονται «με ύποπτο λογισμικό που χειραγωγούσε τις εκπομπές κινητήρων ντίζελ»._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ