top icon
Επικαιρότητα

Πρώτη γεύση από το ηλεκτρικό Ioniq 5 (+videos)

Η Hyundai δίνει στη δημοσιότητα σήμερα τις πρώτες φωτογραφίες και πληροφορίες του ηλεκτρικού Ioniq 5 που θα παρουσιαστεί επίσημα τον επόμενο μήνα.

Τo Ioniq 5, το οποίο θα αποκαλυφθεί πλήρως τον προσεχή κιόλας μήνα, παραμένει πιστό στη σχεδιαστική φιλοσοφία του πρωτοτύπου «45» από το οποίο δανείζεται το σχεδόν των σχεδιαστικών του στοιχείων. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το «5» σηματοδοτεί «μια θεμελιώδη στροφή στην σχεδιαστική προσέγγιση των BEV» υιοθετώντας τη νέα «υπογραφή» Parametric Pixel σε ότι αφορά την τεχνολογία φωτισμού καθώς και τη φιλική προς το περιβάλλον κατεύθυνση Color Material Finish (CMF) που συνδέει τον «αναλογικό με τον ψηφιακό κόσμο».

Ioniq 5

Από εκεί και πέρα, σημείο αναφοράς αποτελεί το νέο, τύπου clamshell καπό που καλύπτει όλο το πλάτος του αυτοκινήτου ελαχιστοποιώντας έτσι τα κενά στα πάνελ. Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι το πρώτο EV της Ioniq θα «πατά» σε ειδικά σχεδιασμένους τροχούς, με 20άρες για την περίσταση ζάντες ελαφρού κράματος.

Σύμφωνα με την Hyundai, το Ioniq 5 θα διαθέτει ένα σύστημα αμφίδρομης φόρτισης (Vehicle to Load – V2L) με ισχύ 3,5 kW και τάση 110/220V. Σε ταχυφορτιστή, η κορεάτικη φίρμα υπόσχεται ότι σε χρόνο 5 μόλις λεπτών θα ανακτάται ενέργεια που θα είναι ικανή για την κάλυψη 100 χλμ.

Όπως έχει ήδη διαρρεύσει, το πρώτο από τα τρία νέα μοντέλα της Ioniq, και συγκεκριμένα η έκδοση λανσαρίσματος First Edition, θα κινείται από δύο ηλεκτροκινητήρες με συνδυαστική ισχύ 313 ίππων. Η μπαταρία θα έχει χωρητικότητα 58 kWh εξασφαλίζοντας με μια φόρτιση αυτονομία 450 χλμ. σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP – αργότερα θα είναι διαθέσιμη μία έκδοση με μπαταρία 78 kWh και αυτονομία 550 χλμ.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του αυτοκινήτου, το Ioniq 5 First Edition θα είναι σε θέση να επιταχύνει από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο 5,2 δλ. διαθέτοντας την ίδια στιγμή δυνατότητα φόρτισης με κύκλωμα 800 V – όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Porsche Taycan. Εκτός από την κλασσική δυνατότητα φόρτιση σε οικιακή πρίζα στα 2,3 kW, η μπαταρία θα μπορεί να φορτίσει μέσω μονοφασικού ή τριφασικού Wallbox με ισχύ έως 11 kW (ή σε δημόσιο φορτιστή AC με ίδια ισχύ), ενώ σε ταχυφορτιστή DC με ισχύ έως και 350 kW ο χρόνος φόρτισης για το «γέμισμα» της μπαταρίας με ενέργεια από το 10% στο 80% θα διαρκεί μόλις 15 λεπτά.

Το νέο ηλεκτρικό CUV της Ioniq θα βασίζεται θα βασίζεται στη νέα πλατφόρμα E-GMP του Hyundai Motor Group (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ) η οποία θα υποστηρίζει αποκλειστικά ηλεκτρικά μοντέλα με μπαταρία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ