top icon
Κόσμος

Renault: Πιθανή η μεταβίβαση του μεριδίου στην AvtoVAZ σε ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο

Η Renault είναι πιθανό ότι μεταβιβάσει το μερίδιο που κατέχει στην AvtoVAZ σε ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο καθώς και το εργοστάσιό της στη Μόσχα στην τοπική κυβέρνηση της πόλης.

Η Renault ενδέχεται να μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών που κατέχει στην AvtoVAZ, το οποίο ανέρχεται σήμερα στο 68%, στο ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο ΝΑΜΙ έναντι ενός ονομαστικού ποσού, ανέφερε σε ανάρτησή του σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Denis Manturov.

Η Renault θα έχει το δικαίωμα να αγοράσει ξανά το μερίδιο εντός των επόμενων πέντε έως έξι ετών, ανάφερε το Interfax.

Renault - Μόσχα

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, το μερίδιο της Renault στο εργοστάσιό της στη Μόσχα θα περάσει στην τοπική κυβέρνηση της πόλης.

«Από αυτούς που συζητούν μαζί μας για την έξοδό τους [από τη Ρωσία], μέχρι στιγμής είναι η Renault. Η Renault, πράγματι, λόγω της έλλειψης κεφαλαίων για τη διατήρηση της απόδοσης και των λειτουργιών της στη Ρωσία, αποφασίζει να μεταβιβάσει τις μετοχές της AvtoVAZ και της Avtoframos [το εργοστάσιο αυτοκινήτων της Renault Ρωσίας στη Μόσχα]. Την Avtoframos στη Μόσχα και την Avtovaz, πιθανότατα στο NAMI, το εξειδικευμένο ινστιτούτο μας, που θα αναλάβει αυτές τις μετοχές με πιθανή απόδοση τους σε περίπτωση που αποφασίσουν να επιστρέψουν», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η μεταβίβαση των μετοχών της AvtoVAZ από τη γαλλική εταιρεία «θα γίνει, υπό όρους, και πρόκειται για μια συμφωνία ‘για ένα ρούβλι’».

O Denis Manturov, προσέθεσε:

«Μπορεί η Renault να αποφασίσει να αγοράσει πίσω τις μετοχές. Και αν κάνουμε επενδύσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυτό θα συνυπολογιστεί επίσης στην αξία. Δεν θα υπάρχουν ‘δώρα’ εδώ».

Renault - Μόσχα

Διαβάστε επίσης: Η Renault σκέπτεται τη μεταβίβαση των μετοχών που κατέχει στην AvtoVAZ

Η Renault, η οποία έχει μεγάλη έκθεση στη ρωσική αγορά, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αναστείλει τη λειτουργία των εργοστασίων της στη χώρα εν μέσω έντονων πιέσεων για τη συνεχιζόμενη παρουσία της εκεί από τότε που η χώρα εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η Renault κατασκευάζει τρία μοντέλα που βασίζονται στην πλατφόρμα του Dacia Duster στο εργοστάσιο της Μόσχας.

Η AvtoVAZ κατασκευάζει, ως γνωστόν, τα μοντέλα της «τοπικής» Lada, της μάρκας με τις υψηλότερες πωλήσεις στη Ρωσία, στα δικά της εργοστάσια και κατέχει περίπου το 22% της τοπικής αγοράς.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η Renault αποτίμησε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως ανέφεραν εκπρόσωποί της, περίπου το 10% των περσινών εσόδων της προέρχονταν από την αγορά της Ρωσίας.

Προς το παρόν η Renault δεν έχει προβεί σε σχολιασμό ή διάψευση της είδησης για τη μεταβίβαση των περιουσιακών της στοιχείων στη Ρωσία.

Renault - Μόσχα

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ