Επικαιρότητα Κόσμος

Σφίγγει ο κλοιός για BMW και Mazda στην Ευρώπη

Την ώρα που η Mazda καλείται να καταβάλει πρόστιμα εξαιτίας της μη συμμόρφωσης της γκάμας της με τις νόρμες της ΕΕ όσον αφορά τις μέσες εκπομπές ρύπων των μοντέλων της, η Γερμανική κυβέρνηση πιέζει έντονα και με κάθε μέσο τη BMW προκειμένου να αναλάβει το κόστος των αναβαθμίσεων των παλαιών και ρυπογόνων ντίζελ οχημάτων της.

Έντονες είναι οι πιέσεις που ασκεί η γερμανική κυβέρνηση στην BMW ώστε η τελευταία να δεχτεί να επωμιστεί το κόστος των απαραίτητων - πλέον - αναβαθμίσεων στο hardware των παλαιών και ρυπογόνων ντίζελ οχημάτων της στη χώρα. Για το λόγο αυτό, ο Υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, Andreas Scheuer, κάλεσε σήμερα υψηλόβαθμα στελέχη των big-three αυτοκινητοβιομηχανιών της χώρας (BMW, Mercedes, VW) σε συνάντηση στο Βερολίνο για να συζητήσουν και να βρουν μία άμεσα εφαρμόσιμη λύση πάνω στο εν λόγω ζήτημα. Σύμφωνα με μη κατονομαζόμενες από διεθνή μέσα πηγές, τόσο η VW όσο και η Daimler έχουν υποσχεθεί στους κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας ότι είναι πρόθυμες να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του εκτιμώμενου κόστους «συμμόρφωσης» των παλαιών πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων τους μέσω αναβαθμίσεων στο hardware. Η Καγκελαρία, από τα μεριά της, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να συμβάλει στο εκτιμώμενο κόστος αναβάθμισης (βλ. 3.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο), αλλά μόνο ως έσχατη λύση. Εν αντιθέσει, μέχρι και αυτή τη στιγμή, η BMW φέρεται να αντιτίθεται στις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως η ίδια έχει θεσπίσει ως αντιστάθμισμα κίνητρα για την αντικατάσταση των ρυπογόνων ντίζελ οχημάτων της, αλλά και αναβαθμίσεις στο software των ECU των εν λόγω αυτοκινήτων.

Στην περίπτωση της Mazda, τα προβλήματα σχετίζονται με τους ρύπους - όχι όμως με εκείνους των παλαιότερων οχημάτων της, αλλά με αυτές των καινούργιων. Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα στο Τόκιο ο CEO της Mazda, Akira Marumoto, η ιαπωνική εταιρεία καλείται να καταβάλει πρόστιμα εξαιτίας «του υψηλού ποσοστού των πωλήσεων SUV», το οποίο έχει ως αποτέλεσμα οι μέσες εκπομπές CO2 της εταιρείας να υπερβαίνουν τους στόχους της ΕΕ. Για το λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο CEO της εταιρείας σήμερα, η Mazda σκοπεύει να επιταχύνει την «είσοδο» ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη γκάμα της από το 2021 και μετά, ούτως ώστε να αποφύγει επιπλέον κυρώσεις στην Ευρώπη - εκεί όπου η εταιρεία πωλεί σήμερα σχεδόν το 1/5 των αυτοκινήτων της. Αξίζει να σημειωθεί πως η αποφυγή περαιτέρω προστίμων στην Ευρώπη αποτελεί ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη Mazda, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τόσο το πρόβλημα των μειωμένων κερδών που προκαλείται από τη μειωμένη παγκόσμια ζήτηση, όσο και τις επιπτώσεις από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Ιαπωνία, οι οποίες διέκοψαν για μεγάλο χρονικό διάστημα την παραγωγή οχημάτων στα εγχώρια εργοστάσιά της._Χ.Α.

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου