top icon
Επικαιρότητα

Skoda: 25 χρόνια στα χέρια του VW Group

Μια σημαντική επέτειος για την τσέχικη εταιρεία.

Όλα ξεκίνησαν στις 28 Μαρτίου του 1991, όταν η VW, ακολουθώντας τη γνώριμα επιθετική πολιτική της, απέκτησε το 31% του μετοχικού κεφαλαίου της Skoda καταβάλλοντας οικονομικό αντίτιμο ίσο με 620 εκ. γερμανικά μάρκα. Την εποχή εκείνη, η Skoda, την οποία… διεκδικούσε και η γαλλική Renault, διέθετε στις τάξεις της μόλις δύο μοντέλα κατασκευάζοντας σε ετήσια βάση όχι περισσότερα από 200.000 αυτοκίνητα. Σήμερα, εικοσιπέντε χρόνια μετά την εξαγορά του 1/3 της Skoda και δεκαέξι μετά την πλήρη… απορρόφησή της στις αγκάλες του VW Group, η συνολική εικόνα και κατάσταση της τσέχικης εταιρείας είναι εμφανώς καλύτερη, μιας και η παραγωγική της δυναμική υπερβαίνει τις 1.000.000 μονάδες, οι οποίες διατίθενται μέσω του δικτύου των αντιπροσώπων της, σε περισσότερες από 100 χώρες της υφηλίου.

Σύμφωνα με τη «μαμά» VW, κατά τη διάρκεια των 25 αυτών ετών η μητρική εταιρεία επένδυσε στη Skoda πάνω από 11 δις ευρώ σε έρευνα, ανάπτυξη νέων μοντέλων και εγκαταστάσεις, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η τελευταία να διαθέτει σήμερα 14 κατασκευαστικές μονάδες και πάνω από 40 διαφορετικές εκδόσεις στη γκάμα της.

Το αδιαμφισβήτητο success story της Skoda, η οποία απασχολεί εν έτει 2016 πάνω από 28.000 εργαζομένους, ήταν φυσικό πως θα επιδρούσε θετικά, όχι μόνο στην ίδια, αλλά και στο σύνολο της οικονομίας της χώρας. Χαρακτηριστικά, η «προσφορά» της Skoda στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Τσεχίας (ΑΕΠ) άγγιξε το 2014 το 4,5% αντιπροσωπεύοντας, την ίδια στιγμή, πάνω από το 8% της εξαγωγικής της δυναμικής._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ