top icon
Επικαιρότητα

Skoda Klement Concept: Κάτι το διαφορετικό

Μπορεί το ενδιαφέρον στο 89ο Σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης να μονοπώλησαν τα πάσης φύσεως και μορφής ηλεκτρικά τετράτροχα, εντούτοις, όμως, πρωτότυπες κατασκευές, όπως το Skoda Klement Concept, αξίζουν σίγουρα ανάλογης προσοχής.

Το δίτροχο Skoda Klement Clement που παρουσιάστηκε στην ελβετική πόλη χθες, ανήκει σε μία δική του κατηγορία. Σίγουρα, δεν πρόκειται για ένα «παραδοσιακό» ποδήλατο, καθώς δεν διαθέτει πεντάλ, ούτε όμως και για ένα από τα συνηθισμένα e-scooters νέας… κοπής. Επί της ουσίας, πρόκειται για μία εναλλακτική, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα, αστική πρόταση «πάνω» σε δύο μόλις τροχούς που επιχειρεί να «παντρέψει» πολλά από τα χαρακτηριστικά που συναντά κανείς σήμερα σε όλα τα παραπάνω μέσα μεταφοράς.

Την κίνηση στο δίτροχο πρωτότυπο των Τσέχων παρέχει ένας ηλεκτροκινητήρας με απόδοση 4 kW (περίπου 5,4 ίππων) που βρίσκεται εγκατεστημένος στο πίσω μέρος της κατασκευής, στη μία πλευρά του πλαισίου. Η ισχύς του παρέχει επιτάχυνση που περιορίζεται, για λόγους ασφαλείας (είπαμε, δεν πρόκειται για e-bike), στα 45 χλμ./ώρα, κάτι που δίνει σε πολλές χώρες τη δυνατότητα χρήσης χωρίς ο αναβάτης να είναι υποχρεωμένος να κατέχει δίπλωμα μοτοσικλέτας.

Το Klement Concept διαθέτει δύο αφαιρούμενες μπαταρίες των 1,25 kWh, οι οποίες επαρκούν ώστε να εξασφαλίσουν μια αυτονομία κίνησης για 62 περίπου χλμ. Παρατηρώντας πιο προσεκτικά τις σχετικές φωτογραφίες, εύκολα θα εντοπίσει κανείς την απουσία γκαζιού και φρένων. Κι όμως: το Klement Concept μπορεί και να φρενάρει και να επιταχύνει χρησιμοποιώντας για την περίσταση τα δύο floor-boards που βρίσκονται αριστερά και δεξιά.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά πεντάλ, τα floor-boards χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για τον έλεγχο της επιτάχυνσης και της επιβράδυνσης. Όπως συμβαίνει μ’ ένα hoverboard ή ένα ηλεκτρικό μονοκύκλιο, ο αναβάτης δεν έχει  παρά να γείρει προς τα εμπρός τα floor-boards για να επιταχύνει και προς τα πίσω γα να φρενάρει. η τελευταία διαδικασία επιτυγχάνεται με την αρωγή ενός υδραυλικά ελεγχόμενου δισκόφρενου στον εμπρός τροχό και συστήματος ABS.

Για το Skoda Klement Concept, η εταιρεία δηλώνει συνοπτικά τα εξής:

«Η κινητικότητα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στις πόλεις. Παρουσιάζοντας το Klement στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, δείχνουμε το όραμά μας για το μέλλον για μια βιώσιμη, καινοτόμα  ηλεκτρική κινητικότητα με μοντέρνο σχεδιασμό. Το Klement είναι ένα δυναμικό και εύχρηστο όχημα που επιτρέπει στη Skoda να απευθύνεται σε νεότερους αγοράς με αυξημένη αίσθηση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Ως εκ τούτου, αξιολογούμε αν και πώς μπορεί αυτή η συναρπαστική νέα ιδέα κινητικότητας να προστεθεί στο χαρτοφυλάκιό μας στο μέλλον»._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ