top icon
Κόσμος

Skoda: Μειωμένη παραγωγή κατά 250.000 αυτοκίνητα το 2021

Οι σημαντικές ελλείψεις σε ημιαγωγούς και η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας θα έχουν ως αποτέλεσμα η Skoda να μην καταφέρει να κατασκευάσει φέτος 250.000 αυτοκίνητα.

Σε σχετική επισημη ανακοίνωσή της, η Skoda ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της το 2021 θα είναι μειωμένη κατά 250.000 αυτοκίνητα, τα οποία δεν είναι εφικτό να βγουν από τις γραμμές παραγωγής της μάρκας εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων που παρατηρούνται στο επίμαχο πλέον θέμα των ημιαγωγών αλλά και στη διατάραξη της εφοδιαστικής της αλυσίδας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τσέχικης φίρμας αυτή τη στιγμή, η κατάσταση «αναμένεται να σταθεροποιηθεί ξανά από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και μετά και στη συνέχεια θα χαλαρώσει σταδιακά το δεύτερο εξάμηνο του 2022».

Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η εταιρεία – αλλά και το σύνολο σχεδόν των κατασκευαστών παγκοσμίως – είναι το γεγονός οι γραμμές παραγωγής της Skoda με έδρα την Τσεχία επανήλθαν σε λειτουργία την Κυριακή μετά από μια διακοπή δύο εβδομάδων που προκλήθηκε από την έλλειψη ημιαγωγών.

Μολαταύτα, η εταιρεία ανέφερε ότι παρά την επαναλειτουργία των μονάδων, η παραγωγή οχημάτων στη χώρα θα παραμείνει περιορισμένη για τις επόμενες εβδομάδες.

Παρά τα προβλήματα που σχετίζονται με τις προμήθειες ημιαγωγών, η Τσέχικη εταιρεία ταξινόμησε 700.700 οχήματα την περίοδο «Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2021», επίδοση μειωμένη μόλις κατά 2,9% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.

Skoda

Χάρη στις ισχυρή εμπορική παρουσία της μάρκας το πρώτο εξάμηνο του έτους, η κερδοφορία της Skoda στο 9μηνο ανήλθε στα 900 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα της Skoda στην εν λόγω περίοδο ανήλθαν στα 13,329 δις ευρώ, ενώ το περιθώριο λειτουργικού κέρδους ανήλθε στο 6,8%.

Ο Christian Schenk, μέλος του ΔΣ της Skoda και υπεύθυνος Οικονομικών και IT, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Από το τρίτο τρίμηνο, η έλλειψη ημιαγωγών και η περιορισμένη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών λόγω της συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας αποτέλεσαν μια πικρή οπισθοδρόμηση για την ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά της Skoda. Παρά την υψηλή ζήτηση και τις υψηλές καθυστερήσεις παραγγελιών για τα επιτυχημένα προϊόντα μας, έπρεπε να μειώσουμε την παραγωγή μας.

«Σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο, σχεδόν διπλασιάσαμε τα λειτουργικά μας κέρδη τα τρία πρώτα τρίμηνα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, χάρη στη συνεπή διαχείριση του μείγματος προϊόντων και στην αυστηρή μείωση του κόστους παρά τις χαμηλότερες παραδόσεις. Μαζί με την τσεχική κυβέρνηση, τον κοινωνικό μας εταίρο KOVO και το VW Group, εργαζόμαστε ακούραστα σε μέτρα για την υπέρβαση της κρίσης των ημιαγωγών και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στη Skoda και στους προμηθευτές μας μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, έχουμε ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο να μετριαστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αναμενόμενη επιβάρυνση».

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ