top icon
Επικαιρότητα

Στα Ρεκόρ Guinness η Porsche Taycan (+video)

H Porsche Taycan εισήλθε στα Ρεκόρ Guinness, αφού έκανε τη μεγαλύτερη πλαγιολίσθηση που έχει σημειωθεί από ηλεκτρικό αυτοκίνητο, στο Porsche Experience Centre (PEC) του Hockenheimring.

Ακόμη ένα ρεκόρ σημείωσε η Porsche Taycan, μετά από τον ταχύτερο χρόνο που είχε πετύχει τον περσινό Αύγουστο, στην πίστα του Nurburgring. Tο ηλεκτρικό sportscar συμπλήρωσε με οδηγό τον εκπαιδευτή της Porsche, Dennis Retera, 210 γύρους σε έναν κύκλο για drift μήκους 200 μέτρων, επίδοση που μεταφράζεται σε 42,171 χιλιόμετρα, τα οποία διανύθηκαν σε 55 λεπτά, με τη μέση ωριαία ταχύτητα να είναι 46 χλμ./ώρα. Το ρεκόρ, σημειώθηκε με πισωκίνητη έκδοση της Taycan, η οποία πωλείται στην αγορά της Κίνας.

Porsche Taycan

Η προσπάθεια του Ολλανδού οδηγού με την Porsche Taycan, πραγματοποιήθηκε υπό το βλέμμα της επίσημης κριτή των Guinness World Records, Joanne Brent, η οποία τα τελευταία 5 χρόνια έχει παρακολουθήσει προσπάθειες για είσοδο στο Ρεκόρ Guinness, σε πολλούς τομείς. “Είχαμε ορισμένα ρεκόρ πλαγιολίσθησης, αλλά η επίτευξη τέτοιου με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι κάτι ιδιαίτερο και για εμάς. Εδώ, η Porsche έκανε πραγματικά καινοτόμα δουλειά”, ήταν η δήλωση της Brent.

Porsche Taycan

Επιπλέον, η μηχανικός Denise Ritzmann έλεγξε και επιβεβαίωσε την καλή κατάσταση της έκδοσης προπαραγωγής της Taycan με κίνηση στους πίσω τροχούς, εκ μέρους του οργανισμού δοκιμών Dekra. H Ritzmann αποτελεί ειδική εμπειρογνώμονα και ήταν επίσης υπεύθυνη να διασφαλίσει πως η Taycan θα βρισκόταν σε μόνιμη πλαγιολίσθηση, σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειας. “Μπορείς να δεις με μια ματιά αν οι εμπρός τροχοί στρέφονται προς διαφορετική κατεύθυνση από τησ τροφή. Εφόσον αυτό ισχύει, το αυτοκίνητο πλαγιολισθαίνει”, δήλωσε η πρωταθλήτρια Ευρώπης Drift για το 2018 και το 2019. Σημειωτέον, πως τη μέτρηση των γύρων κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, έκαναν από κοινού η Brent και η Ritzmann.

Porsche Taycan

Για την καταγραφή της επίδοσης, επιστρατεύτηκαν ακόμη ειδικοί εμπειρογνώμονες και προηγμένα τεχνικά μέσα. Πριν από το τεστ, ένας τοπικός επιθεωρητής γης μέτρησε την περιοχή διαμέτρου 80 μέτρων στο Porsche Experience Centre, με ακρίβεια χιλιοστού. Επίσης, για την καλύτερη τεκμηρίωση της προσπάθειας, εντός της Taycan τοποθετήθηκαν GPS, αισθητήρες μέτρησης γωνίας, ενώ στην οροφή του πύργου ελέγχου της πίστας εγκαταστάθηκε μια κάμερα, μέσω της οποίας βιντεοσκοπήθηκε το ρεκόρ.

Porsche Taycan

Ο Dennis Retera, που στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε αγώνες karting, μονοθεσίων και αντοχής, δήλωσε: “Όταν τα προγράμματα διατήρησης ευστάθειας είναι απενεργοποιημένα, η ολίσθηση ισχύος με μια ηλεκτρική Porsche είναι εξαιρετικά εύκολη, ειδικά σε αυτή την έκδοση του μοντέλου, που είναι αποκλειστικά πισωκίνητη. Η διαθέσιμη ισχύς ήταν πάντοτε επαρκής. Το χαμηλό κέντρο βάρους και το μακρύ μεταξόνιο διασφάλισαν τη σταθερότητα. Ο ακριβής σχεδιασμός του αμαξώματος και του συστήματος διεύθυνσης, επιτρέπει τέλειο έλεγχο σε κάθε στιγμή, ακόμη και κατά την κίνηση με το πλάι.

“Παρόλα αυτά ήταν πολύ κουραστικό για εμένα να διατηρήσω την αυτοσυγκέντρωσή μου για 210 γύρους, ειδικά καθώς η φθαρμένη άσφαλτος στην πίστα του drift δεν προσφέρει παντού την ίδια πρόσφυση. Συγκεντρώθηκα στον έλεγχο της πλαγιολίσθησης με το σύστημα διεύθυνσης – αυτό είναι πιο αποτελεσματικό από τη χρήση του πεντάλ γκαζιού, καθώς μειώνει τον κίνδυνο σπιναρίσματος”.

Porsche Taycan

Εκτός από το ρεκόρ Guinness και τον ταχύτερο χρόνο στο Nürburgring-Nordschleife, η Porsche Taycan έχει επίσης σημειώσει το ρεκόρ 24ωρης κίνησης για 3.425 χιλιόμετρα στην πίστα υψηλής ταχύτητας του Nardò, καθώς επίσης και το ρεκόρ 26 επιταχύνσεων από στάση έως 200 χλμ./ώρα, στο αεροδρόμιο Lahr.

Δείτε το video από την επίδοση που έφερε την Porsche Taycan στα Ρεκόρ Guinness

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ