Επικαιρότητα Κόσμος

Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε 10%, ύστερα από τον βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Πανικός στην αγορά πετρελαίου, μετά το χτύπημα στις εγκαταστάσεις της Αramco, καθώς συνεπεία αυτού αφαιρείται από την αγορά το 5% περίπου των παγκόσμιων προμηθειών. Η τιμή του μπρεντ βρέθηκε στα 72 δολάρια το βαρέλι, σκαρφαλώνοντας κατά 10% (αφού είχε ξεκινήσει από το 19%) και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 1988.

Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου πραγματοποίησε επίσης άλμα κατά 15%, αγγίζοντας πλέον τα 64 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν βρίσκονται πλέον σε πολύ οριακό σημείο. H Aramco εκτιμά ότι οι επιθέσεις στη βιομηχανική μονάδα της θα μειώσουν την παραγωγή του θεοκρατικού βασιλείου κατά περίπου 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, ωστόσο οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτήν κρύβεται το Ιράν, καθώς η Τεχεράνη στηρίζει τους αντάρτες και η Σαουδική Αραβία το υφιστάμενο καθεστώς. Οι περαιτέρω εξελίξεις αναμένονται απρόβλεπτες.

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου