top icon
Επικαιρότητα

Στο -7% οι πωλήσεις στην Ευρώπη το Φεβρουάριο

Η αβεβαιότητα και η αναταραχή που επικρατεί στις κατά τόπους αγορές αποτυπώθηκε στην πτώση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη κατά 7% τον περασμένο μήνα.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη κατέγραψαν πτώση της τάξης του 7,2% (συνολικά 1,067 εκ. οχήματα το Φεβρουάριο) στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, τη Βρετανία και τις χώρες της Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. Ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας με πτωτικά αποτελέσματα (-7,4% τον Ιανουάριο), με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να «αναδεικνύουν» το συγκεκριμένο δίμηνο στο χειρότερο για την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων από το 2013. «Η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη φορολογία των οχημάτων σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ, αποδυνάμωση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών και αβεβαιότητα των καταναλωτών», σύμφωνα με την ένωση ευρωπαίων κατασκευαστών, ACEA.

Η πτωτική τάση παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αγορές, με τη Γερμανία να κλείνει το μήνα με -11%, την Ιταλία -8,8%, το Ηνωμένο Βασίλειο -2,9%, τη Γαλλία -2,7% και την Ισπανία -6%. Αν και οι προβλέψεις του ACEA έδειχναν έτσι κι αλλιώς μια πτώση της τάξης του 2% στο σύνολο του έτους, φαίνεται πως το συγκεκριμένο ποσοστό θα αυξηθεί περεταίρω λόγω κορονοϊού.

Οι πωλήσεις του ομίλου Volkswagen μειώθηκαν κατά 4,4% το Φεβρουάριο, με τη VW να καταγράφει πτώση της τάξης του 9,7%, την Audi κατά 4,6% και τη Skoda κατά 3,6%. Σε αντίθεση, η Porsche έκλεισε το μήνα με άνοδο 70%, αλλά και η Seat με 8,4%. Ο όμιλος Renault κατέγραψε πτώση 14%, ενώ, ειδικότερα η Renault 7,1% και η Dacia 27%. Κατά 8,5% μειώθηκαν οι πωλήσεις του Ομίλου PSA (Opel/Vauxhall 21%, Citroen 5,1% και Peugeot 4,9%), με την DS ωστόσο να καταγράφει αύξηση της τάξης του 107% (5.728 μονάδες). Οι πωλήσεις της Fiat Chrysler μειώθηκαν κατά 6,9%, ενώ η Fiat σημείωσε άνοδο 1,6%. Η Jeep υποχώρησε κατά 33% και η Alfa Romeo κατά 22%. Από την πλευρά της, η BMW παρουσίασε άνοδο της τάξης του 4,1%, ενώ η ζήτηση για μοντέλα της Mercedes-Benz υποχώρησε κατά 3,8%. Πτώση κατά 20% κατέγραψε και η Ford.

Aνάμεσα στις ασιατικές μάρκες οι πωλήσεις της Lexus αυξήθηκαν κατά 51%, της Toyota κατά 11%, της Kia κατά 1,2%, με τη Nissan να σημειώνει πτώση κατά 5,2% και τη Hyundai κατά 0,5% αντίστοιχα._ Ε. Ξ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ