top icon
Επικαιρότητα

Στόχος η εγκατάσταση 1 εκατ. δημόσιων φορτιστών στην Ευρώπη έως το 2024

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων της γηραιάς ηπείρου, οι περιβαλλοντολόγοι και ομάδες καταναλωτών καλούν την ΕΕ να θέσει φιλόδοξους στόχους ανά χώρα για την εγκατάσταση δημόσιων φορτιστών.

Με κοινή επιστολή τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), η Transport & Environmental (T&E) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτών (BEUC) ζήτησαν από τους αρμόδιους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, τις μεταφορές, την βιομηχανία και την ενέργεια να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε στο σύνολο των κρατών της περιφέρειας να έχουν εγκατασταθεί 1 εκατομμύριο δημόσιοι φορτιστές έως το 2024 και περίπου 3 εκατομμύρια έως το 2029.

Αν μη τι άλλο, ο καθορισμός συγκεκριμένων στόχων θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους καταναλωτές ότι ο αριθμός των υποδομών φόρτισης θα συμβαδίσει με τις αυξανόμενες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων. Σύμφωνα με τους συντάκτες της επιστολής, μια τέτοια κίνηση θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία 1 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, βοηθώντας συγχρόνως την ΕΕ να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους.

Οι στόχοι θα πρέπει να κατανέμονται σε κάθε χώρα σύμφωνα με μία απλή και δίκαιη μεθοδολογία που θα λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως τη διαθεσιμότητα φόρτισης σε ιδιωτικούς χώρους, αναφέρει επίσης η επιστολή, προσθέτοντας με έμφαση ότι «ο αριθμός των προσβάσιμων στο κοινό δημόσιων φορτιστών θα πρέπει να αυξηθεί σύμφωνα με τον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων στο δρόμο». Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο τις αυξανόμενες ανάγκες των οδηγών που έχουν ελάχιστη ή και καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες φόρτισης στο σπίτι.

Για το ζήτημα των υποδομών φόρτισης, ο Oliver Zipse, πρόεδρος του ACEA και CEO της BMW, δήλωσε:

«Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες οδηγούν τη μετάβαση στην ηλεκτρική κινητικότητα και κυριολεκτικά ξεπερνούν ο ένας τον άλλον στην κυκλοφορία νέων ηλεκτρικών οχημάτων. Ωστόσο, η επιτυχία αυτής της τεράστιας προσπάθειας απειλείται σοβαρά από την καθυστερημένη εγκατάσταση υποδομών φόρτισης στην ΕΕ. Η Επιτροπή της ΕΕ πρέπει γρήγορα να αναλάβει δράση και να θέσει δεσμευτικούς στόχους για την αύξηση των σχετικών υποδομών στα κράτη μέλη. Διαφορετικά, ακόμη και οι τρέχοντες στόχοι μείωσης των εκπομπών ρύπων που σχετίζονται με την προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται σε κίνδυνο. Εκτός από τις δημόσιες υποδομές φόρτισης, πρέπει επίσης να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στη φόρτιση στο χώρο εργασίας και στο σπίτι.».

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ