top icon
Επικαιρότητα

Στρατηγική συμμαχία ανάμεσα σε Groupe PSA και Total για την κατασκευή μπαταριών

Το Groupe PSA και ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός της Total ανακοίνωσαν την δημιουργία μιας κοινοπραξίας, η οποία θα κατασκευάζει μπαταρίες σε δύο εργοστάσια στην Ευρώπη που θα υποστηριχτούν και με κρατικά κονδύλια από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Το Groupe PSA, στο οποίο ανήκουν οι Peugeot, Citroen, DS και Opel, και ο γαλλικός επίσης όμιλος Total/Shaft, ανακοίνωσαν πριν δύο 24ωρρα την υπογραφή μιας συμφωνίας για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας με την ονομασία Automotive Cells Company (ACC), η οποία θα εστιάσει στη δημιουργία ενός παγκόσμιου παίκτη στην εξέλιξη και κατασκευή μπαταριών υψηλής τάσης.

Όπως ανακοινώθηκε, η Total/Saft θα συνεισφέρει στο όλο εγχείρημα με την τεχνογνωσία της στον τομέα της Έρευνας και Εξέλιξης και το Groupe PSA με την εμπειρία του στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής και της αγοράς αυτοκινήτου. Παρά το γεγονός ότι η διάθεση των εν λόγω μπαταριών θα εκκινήσει το 2023, το κέντρο Έρευνας και Εξέλιξης στο Bordeaux, καθώς και μια μονάδα στο Nersac της Γαλλίας, έχουν ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες προετοιμασίες. Μετά το πέρας τους, η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει σε δύο gigafactories, όπως χαρακτηριστικά τα αποκαλούν οι Γάλλοι στις επίσημες ανακοινώσεις τους, που θα έχουν την έδρα τους στο Douvrin της Γαλλίας και στο Kaiserslautern της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Groupe PSA και Total, οι δύο αυτές μονάδες θα εξασφαλίσουν «βιομηχανική ανεξαρτησία στην Ευρώπη» με την αρχική παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου να φτάνει τις 8 GWh και τις 48 GWh έως το 2030.

Τη χρονιά εκείνη, στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτου, οι ανάγκες για μπαταρίες υψηλής τάσης στον τομέα της ηλεκτροκίνησης αναμένεται να ανέλθουν στις 400 GWh, ήτοι 15 φορές παραπάνω σε σχέση με τις σημερινές.

Σύμφωνα με τις δύο πλευρές, το κοινό εγχείρημα των Groupe PSA/Total θα υποστηριχτεί από το γαλλικό και γερμανικό δημόσιο με κεφάλαια ύψους 1,3 δις ευρώ.

Οι συνολικές επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν ώστε οι δύο μονάδες παραγωγής μπαταριών να πάρουν σάρκα και οστά ανέρχονται στα 5 δις ευρώ.

Για τη συμφωνία των Groupe PSA και Total, ο ισχυρός άνδρας της πρώτης, Carlos Tavares, δήλωσε:

«Η κατασκευή της κοινοπραξίας κατασκευής μπαταριών που επιθυμούσαμε για την Ευρώπη είναι πλέον πραγματικότητα. Θα ήθελα να αποτίσω ιδιαίτερο φόρο τιμής στη δέσμευση των ομάδων των Total/Saft και Groupe PSA Opel που συνέβαλαν για την πραγματοποιήσει του εγχειρήματος. Αυτό το νέο βήμα συνάδει με τον κεντρικό μας σκοπό, που δεν είναι άλλος από το να προσφέρουμε στους πολίτες καθαρή, ασφαλή και προσιτή κινητικότητα δίνοντας στο Groupe PSA ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με δεδομένη την αυξητική τάσεις στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.»

Ο Patrick Pouyanné, Πρόεδρος του Total, δήλωσε από την πλευρά του:

«Η δημιουργία της ACC δείχνει τη δέσμευση της Total προκειμένου να αντιμετωπίσει την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και να εξελιχθεί σε μια εταιρεία παροχής ενέργειας, γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στην ενεργειακή μετάβαση, συνεχίζοντας να παρέχει προσιτές, αξιόπιστες και πιο καθαρές λύσεις στον τομέα της ενέργειας. Φιλοδοξία μας είναι να αξιοποιήσουμε την αναγνωρισμένη τεχνογνωσία της θυγατρικής μας Saft στις μπαταρίες και τη βιομηχανική τεχνογνωσία του Groupe PSA για να ανταποκριθούμε στην ισχυρή άνοδο των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ