Επικαιρότητα Κόσμος

Συνεχίζεται η εξέλιξη της ηλεκτρικής Lotus Evija των 2.000 ίππων

Η βρετανική εταιρεία πατάει γκάζι στην εξέλιξη της ηλεκτρικής Evija των 2.000 ίππων.

Η νέα Lotus Evija φιλοδοξεί να γίνει το πιο δυνατό μοντέλο παραγωγής στον κόσμο και συνάμα το πρώτο νέο μοντέλο της βρετανικής φίρμας υπό τη σκέπη της κινεζικής Lotus – συγχρόνως μάλιστα πρόκειται για το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στα 71 χρόνια παρουσίας της μάρκας στο παγκόσμιο αυτοκινητικό γίγνεσθαι.

Αν μη τι άλλο, το fine-tuning μιας κατασκευής με μέγιστη ισχύ 2.000 ίππων (σ.σ.: η ροπή της Evija είναι εξίσου διαβολική, φτάνοντας τα 1.700 Nm) αποτελεί ζήτημα μεγίστης σημασίας για κάθε κατασκευαστή που σέβεται τον εαυτό του. Πόσο μάλλον για την Lotus, η οποία συνεχίζει να δοκιμάζει τα πρωτότυπα που ήδη διαθέτει στις τάξεις της (τρία στο σύνολο) σε πραγματικές συνθήκες. Και συγκεκριμένα, ύστερα από πολλές ώρες στον προσομοιωτή, στην ιδιόκτητη πίστα της στο Hethel της Μ. Βρετανίας.

«Το αυτοκίνητο βρίσκεται σε μια “αγνή” κατάσταση αυτή τη στιγμή, χωρίς σύστημα ελέγχου της ευστάθειας και torque vectoring. Πρόκειται για μια επιλογή που γίνεται έτσι ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε το πλαίσιο δημιουργώντας μηχανική πρόσφυση, πριν προστεθούν άλλα πράγματα, όπως τα ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε πραγματικά να “διαβάσουμε” το αυτοκίνητο», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οδηγοί εξέλιξης της Lotus Evija, προσθέτοντας:

«Αυτός είναι ο τρόπος της Lotus – αξιοποιείς αρχικά τα βασικά στοιχεία, από την αεροδυναμική έως την κινηματική της ανάρτησης και τη γεωμετρία της ώστε να αντιληφθείς τις δυνατότητες του αυτοκινήτου».

Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός hypercar το οποίο θα κινείται «με την ίδια αυτοπεποίθηση στα 50 αλλά και στα 320 χλμ./ώρα».

Σύμφωνα με την Lotus, η Evija θα είναι σε θέση να επιταχύνει από στάση έως τα πρώτα 100 και 300 χλμ./ώρα σε χρόνο κάτω των 3 και 9 δλ., αντίστοιχα. Και αυτό δεν είναι παρά το… ορεκτικό, καθώς η επιτάχυνση της εν κινήσει από τα 100 στα 200 χλμ./ώρα θα πραγματοποιείται σε λιγότερο από 3 δλ. και η αντίστοιχη από τα 200 στα 300 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 4 δλ.

«Η μπαταρία, οι ηλεκτροκινητήρες και η μετάδοση λειτουργούν με απόδοση έως και 98%. Αυτό θέτει νέα πρότυπα στον τομέα της μηχανικής», δηλώνουν με περηφάνια οι άνθρωποι της Lotus._Χ.Α.

Ψηφίστε το πιο όμορφο sport coupe των τελευταίων 50 ετών. Προσοχή, δεν αναζητούμε το καλύτερο αλλά το πλέον όμορφο από το 1970 μέχρι σήμερα.

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου