top icon
Επικαιρότητα

Συνεργασία McLaren και BMW στην εξέλιξη κινητήρων

Μια σχέση που αναβιώνει ύστερα από πολλά χρόνια θυμίζοντας τις θρυλικές εποχές που η 3θεσια McLaren F1 «φορούσε» τον μοναδικό V12 κινητήρα των Βαυαρών της BMW…

Σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα, στο επίκεντρο της τεχνικής συνεργασίας των δύο κατασκευαστών βρίσκεται η από κοινού εξέλιξη κινητήρων εσωτερικής καύσης με όσο το δυνατόν πιο υψηλό λόγο απόδοσης ανά λίτρο χωρητικότητας απ’ τους σημερινούς. Παράλληλα, τόσο η BMW όσο και η McLaren Automotive αναμένεται να… φροντίσουν ώστε οι συγκεκριμένες λύσεις που θα παρουσιάσουν να είναι περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον εκπέμποντας στην ατμόσφαιρα τις μικρότερες δυνατές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Πέραν των δύο αυτών εταιρειών, στο όλο εγχείρημα εμπλέκονται η βρετανική κυβέρνηση, η οποία θα χρηματοδοτήσει την όλη προσπάθεια με 14 εκ. στερλίνες μέσου του φορεία Advanced Propulsion Centre, εκπαιδευτικοί οργανισμοί, όπως το πανεπιστήμιο του Bath, καθώς και αρκετές ακόμα εταιρείας που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο χώρο της αυτοκίνησης, όπως οι Ricardo, Grainger, Worrall και Lentus Composites.

Ο επικεφαλής της McLaren Automotive, Mike Flewitt, δήλωσε με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας της βρετανικής εταιρείας με την BMW:

«Πρόκειται για ένα συναρπαστικό εγχείρημα που θα ενδυναμώσει όλους όσοι εμπλέκονται με αυτό. Η McLaren Automotive έχει υψηλή φήμη στην κατασκευή κορυφαίων μηχανικών συνόλων, όπως αποδεικνύεται με τον M838T κινητήρα μας αλλά και από τις παλαιότερες διακρίσεις στο διαγωνισμό International Engine of the Year. Φυσικά, η McLaren θα συνεχίζει να εξελίσσει ανεξάρτητα τους δικούς της κινητήρες, κάτι που θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από τη συγκεκριμένη συνεργασία».

Από τη μεριά τους στελέχη της BMW επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως «η εξέλιξη κινητήρων με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων είναι κάτι το σημαντικό για το BMW Group ως τμήμα της τεχνολογίας Efficient Dynamics. Οι κινητήρες με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα προκύψουν από τη συνεργασία αυτή θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον σε μοντέλα του ομίλου»._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ