top icon
Επικαιρότητα

Τα Top 5 μοντέλα της Porsche με τον κινητήρα εμπρός (+video)

Σε ένα ακόμα επεισόδιο της σειράς αφιερωμάτων με τίτλο Top 5, η Porsche μας παρουσιάζει τα πέντε πιο σημαντικά μοντέλα της με τον κινητήρα εγκατεστημένο εμπρός.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 οι σχεδιαστές της Porsche δέχθηκαν την πρόκληση προκειμένου να δώσουν σάρκα και οστά σε συνεργασία με την VW σ’ ένα προσιτό κουπέ μοντέλο με τον κινητήρα εμπρός και την κίνηση πίσω που θα αντικαθιστούσε την 914. Ωστόσο, το πρωτότυπο ΕΑ425 με τον 2λιτρο και 4κύλινδρο για την περίσταση κινητήρα στο εμπρός μέρος δεν πήρε ποτέ το δρόμο για τη γραμμή παραγωγής εξαιτίας της απόσυρσης του ενδιαφέροντος από την VW που αποφάσισε, εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης, να παραπέμψει το όλο εγχείρημα στις καλένδες.

Η 924 ήταν το πρώτο μοντέλο της Porsche με τον κινητήρα εμπρός που κατασκευάστηκε σε ευρεία κλίμακα. Το εν λόγω μοντέλο ήταν το πρώτο από το στρατόπεδο των Γερμανών που υιοθετούσε υδρόψυκτο κινητήρα – ο οποίος προέρχονταν από τους κόλπους της Audi – αλλά και το πρώτο που έφερε στο προσκήνιο έναν νέο τύπο αμαξώματος για λογαριασμό της Porsche (εξ ου και το διαφημιστικό σλόγκαν «The family sports station wagon»).

Το 1977 η Porsche παρουσιάζει την 928 με υδρόψυκτο V8 κινητήρα με απόδοση 240 ίππων κάτω από το εμπρός καπό της. Το μοντέλο κερδίζει για πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα φορά τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς 1978, πρωτίστως χάρη στον πρωτοποριακό σχεδιασμό του, απολαμβάνοντας εν συνεχεία μια εμπορική καριέρα που διήρκησε δύο σχεδόν δεκαετίες.

Το 1982 η 944 κάνει το επίσημο ντεμπούτο της αντικαθιστώντας την 924. Το αυτοκίνητο με τα pop-up φωτιστικά σώματα στο εμπρός μέρος σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από την Porsche «φορώντας» έναν 4κύλινδρο κινητήρα που βασίζονταν στο 8κύλινδρο σε διάταξη V σύνολο της γερμανικής εταιρείας.

Δέκα χρόνια αργότερα την εμφάνισή της πραγματοποιεί η 968, ένα κουπέ αυτοκίνητο που βασίζονταν στην 944 με στόχο να συνδέσει σχεδιαστικά την 928 με την νεότερη τότε εκδοχή της 911 (993). Η Porsche 968 έκανε το ντεμπούτο της φιλοξενώντας κάτω από το εμπρός καπό της έναν 4κύλινδρο κινητήρα με χωρητικότητα 3,0 λίτρων.

Δείτε στη συνέχεια το σχετικό βίντεο

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ