top icon
Επικαιρότητα

Ταμείο «αποκατάστασης» των ντίζελ αυτοκινήτων προτείνει η γερμανική κυβέρνηση

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του εγχώριου Τύπου, η Καγκελαρία θα προτείνει στους κατασκευαστές την ίδρυση ενός ταμείου που θα επωμιστεί το κόστος για την αναβάθμιση των λογισμικών (και όχι μόνο) των ντίζελ αυτοκινήτων που κυκλοφορούν εντός  Γερμανίας.

Την είδηση μετέδωσε χθες με δημοσίευμα του το περιοδικό Der Spiegel αναφέροντας χαρακτηριστικά στο σχετικό ρεπορτάζ του πως η Καγκελαρία θα ζητήσει από τους κατασκευαστές να συνεισφέρουν στο νέο αυτό ταμείο με κεφάλαια θα φτάνουν έως και τα 5 δις ευρώ. Ταυτόχρονα και η ίδια η κυβέρνηση της Γερμανίας προτίθεται να προσφέρει με τη σειρά της σημαντικά κεφάλαια που θα διοχετευτούν συνδυαστικά προκειμένου τα πετρελαιοκίνητα οχήματα που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στη χώρα να γίνουν περισσότερο «καθαρά».

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει μάλιστα πως η πλήρης «αποκατάσταση» των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων είναι πολύ πιθανό να αφορά στην πλειοψηφία των 15 εκ. ντίζελ οχημάτων που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στη χώρα. Όπως επισημαίνουν οι αρθρογράφοι, από τα ως άνω οχήματα μόλις τα 2,7 εκ. είναι εξοπλισμένα με κινητήρες προδιαγραφών Euro 6.

Στον απόηχο της απόφασης του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Γερμανίας τον περασμένο Φεβρουάριο, που επιτρέπει στις τοπικές αρχές να προβούν σε απαγορεύσεις κίνησης των ρυπογόνων ντίζελ αυτοκινήτων, η Angela Merkel και ορισμένοι από τους υπουργούς της σκοπεύουν να συζητήσουν όλα τα πιθανά μέτρα που θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Προς το παρόν, πάντως, ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών της χώρας δηλώνει άγνοια αναφορικά με την πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης για την ίδρυση ταμείου που θα πληρώσει για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των εγχώριων πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

Από τη μεριά τους, εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας δήλωσαν επί του θέματος τα εξής:

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τα παλαιότερα ντίζελ αυτοκίνητα. Πρόκειται για τον μοναδικό τρόπο για να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα στις πόλεις και είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν οι απαγορεύσεις. Αλλά και να σταματήσει η απώλεια αξίας των αυτοκινήτων ντίζελ. Αυτό είναι δουλειά του Υπουργείου Μεταφορών να το εφαρμόσει»._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ