top icon
Κόσμος

Τέλος εποχής για τo VW Golf;

Σε περίπου 12 μήνες η VW θα αποφασίσει για την τύχη του Golf 9.

Τον Μάρτιο του 2021, η VW είχε ανακοινώσει ότι τα Golf, T-Roc, Tiguan και Passat θα αντικατασταθούν με νέα μοντέλα στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Τελικά όμως, αυτή η δήλωση μπορεί να ήταν λίγο… πρόωρη στην περίπτωση του πρώτου, καθώς ο νέος CEO της γερμανικής εταιρείας παραμένει επιφυλακτικός σχετικά με το μέλλον του Golf.

Μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στη γερμανική εφημερίδα Welt, ο Thomas Schäfer είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για την εξέλιξη του νέου Golf 9ης γενιάς.

VW Golf

Ο πρώην επικεφαλής της Skoda ανέλαβε τα ηνία της μητρικής εταιρείας του VW Group την 1η Απριλίου του 2022 θέτοντας εν αμφιβόλω το μέλλον του Golf εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους εξέλιξης νέων μοντέλων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Οι κανονισμοί Euro 7 που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τα επόμενα χρόνια είναι πολύ πιθανό να ανεβάσουν τις τιμές των αυτοκινήτου με θερμικούς κινητήρες κατά 3.000 έως και 5.000 ευρώ ανά μονάδα, σύμφωνα με τον Thomas Schäfer.

Ο νέος CEO της VW προσέθεσε στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ότι πλησιάζει το τέλος για τα «αυτοκίνητα των 10.000 ευρώ» στην Ευρώπη, καθώς η συμμόρφωση των κινητήρων εσωτερικής καύσης με την αυστηρότερη νομοθεσία που αφορά τις εκπομπές ρύπων θα αυξήσει το κόστος εξέλιξής τους.

VW Golf

Όπως και να ‘χει, ο Διευθύνων Σύμβουλος της VW ξεκαθάρισε ότι η γερμανική εταιρεία θα παρουσιάσει μια ανανεωμένη έκδοση του Golf 8 στο μέσον του κύκλου ζωής του. Επισήμανε ωστόσο ότι η κατασκευή του Golf 9 με θερμικό κινητήρα είναι απίθανο να έχει τον… παραδοσιακό κύκλο ζωής των 7-8 ετών και πως μια τέτοια κίνηση μπορεί τελικά να μην αξίζει τον κόπο, προσθέτοντας ότι είναι «εξαιρετικά ακριβό» να αναπτυχθούν οχήματα συμβατά με τις προδιαγραφές Euro 7.

VW Golf

Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές, η δήλωσή του Thomas Schäfer ότι το Golf 9 δεν θα μπορεί να πωλείται για 7-8 χρόνια σχετίζεται άμεσα με την απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων εξοπλισμένων με κινητήρες βενζίνης ή ντίζελ από το 2035 και μετά. Και όπως είναι πλέον προφανές, η τρέχουσα γενιά του VW Golf, η οποία παρουσιάστηκε το 2019 και είναι πιθανό να ανανεωθεί μέσα στο 2023 ή το 2024, θα συνεχίσει να διατίθεται για άλλα 3 έως 4 χρόνια.

Ο Thomas Schäfer είπε κλείνοντας ότι η τελική απόφαση σχετικά με το αν η VW θα δώσει το «πράσινο φως» για το νέο Golf 9 θα ληφθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

VW Golf

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ