top icon
Επικαιρότητα

Τέλος τα ντίζελ σε Αθήνα, Μαδρίτη, Παρίσι και Πόλη του Μεξικό

Οι δήμαρχοι των τεσσάρων πόλεων εξέφρασαν σήμερα την πρόθεσή τους να απαγορεύσουν την κίνηση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στους δρόμους τους έως το 2025.

Από το βήμα της Συνόδου των Δημάρχων του C40, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Πόλη του Μεξικό, οι τοπικοί άρχοντες των τεσσάρων μεγαλουπόλεων δεσμεύτηκαν ρητά πως θα κάνουν το πάν ώστε να στείλουν στο πυρ το… εξώτερον όλα τα πετρελαιοκίνητα οχήματα προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα που αναπνέουν σε καθημερινή βάση οι κάτοικοί τους. Με τα ντίζελ αυτοκίνητα να μπαίνουν για μια ακόμα φορά στο στόχαστρο ειδικών και μη, αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώνει πως περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους ανά τον κόσμο από αίτια που σχετίζονται με την μόλυνση του αέρα, η τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται να περνά στην… αντεπίθεση παρακινώντας, μάλιστα, την κεντρική διοίκηση να λάβει και αυτή με τη σειρά αντίστοιχα «περιοριστικά μέτρα» στο σύνολο σχεδόν των πετρελαιοκίνητων οχημάτων. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στην ομιλία του στη Συνόδο των Δημάρχων του C40, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να απομακρύνουμε τελικά όλα τα αυτοκίνητα από το κέντρο της Αθήνας. Καλώ όλες τους φορείς καθώς και τις εθνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους με βάση τις διεθνείς συμφωνίες και να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε».

Και οι τέσσερις δήμαρχοι τόνισαν πως θα εργαστούν προκειμένου να παράσχουν περαιτέρω κίνητρα για τη διάδοση των οχημάτων που κινούνται με εναλλακτικούς τύπους καυσίμου, καθώς και περισσότερες και πιο ουσιαστικές υποδομές που θα προάγουν το… περπάτημα και την ποδηλασία.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, δήλωσε από τη μεριά της:

«Σήμερα είμαστε εδώ για να πούμε πως δεν ανεχόμαστε πλέον την ατμοσφαιρική ρύπανση και φυσικά τα προβλήματα υγείας και τους θανάτους που αυτή προκαλεί, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Προβλήματα σαν και αυτά απαιτούν την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών. Καλούμε τους κατασκευαστές οχημάτων να ενώσουν τις δυνάμεις τους με εμάς. Ο στόχος ο δικός μας είναι ξεκάθαρος: να απαγορεύσουμε την κίνηση των ντίζελ αυτοκινήτων από την πόλη μας ακολουθώντας το μοντέλο που ήδη υιοθετείται στο Τόκιο».

Θυμίζουμε πως αυτή τη στιγμή στην πόλη του φωτός απαγορεύεται η κίνηση κάθε οχήματος που έχει ταξινομηθεί πριν το 1997.

«Μειώνοντας τις εκπομπές αερίων που παράγονται στις πόλεις μας, ο αέρας που θα αναπνέουμε θα γίνει πιο καθαρός. Έτσι, τα παιδιά μας, οι παππούδες μας και οι γείτονες μας θα είναι πιο υγιείς», δήλωσε η δήμαρχος της Μαδρίτης, Manuela Carmena.

Από τη μεριά της, ο δήμαρχος της πόλης του Μεξικό, Miguel Angel Mancera, επεσήμανε στη δική του ομιλία:

«Δεν είναι μυστικό πως η Πόλη του Μεξικό πλήττεται σήμερα από το δίδυμο πρόβλημα της κίνησης στους δρόμους και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Με τη βελτίωση και επέκταση των εναλλακτικών μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως το Bus Rapid Transport, σε συνδυασμό με την επένδυση σε δομές ποδηλασίας, θα επέλθει η αποσυμφόρηση τόσο στους δρόμους όσο και στους… πνεύμονές μας»._X.A.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ