top icon
Επικαιρότητα

Terra E: Η απάντηση των Γερμανών στο Gigafactory της Tesla

Με την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης, ένας «συνασπισμός» 17 γερμανικών εταιρειών είναι έτοιμος να ξεκινήσει της εργασίες κατασκευής ενός εργοστασίου παραγωγής μπαταριών με δυναμική 34 GWh.

Η επερχόμενη μέσα στην προσεχή δεκαετία «έκρηξη» των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη την ευρωπαϊκή αυτοκινητική σκηνή. Η πρώτη, άμεση αντίδραση από τη γηραιά ήπειρο απέναντι στον αναπόφευκτο –όπως όλα δείχνουν- εξηλεκτρισμό της παγκόσμιας αυτοκίνητης έρχεται από τη Γερμανία, μια χώρα που την τελευταία περίοδο έχει δεχθεί έντονη κριτική για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των εγχώριων αυτοκινητοβιομηχανιών της.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ένα κονσόρτσιουμ 17 γερμανικών εταιρειών αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις προσεχείς 30 μέρες την τοποθεσία στην οποία θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του πρώτου «μεγάλου» εργοστάσιου κατασκευής μπαταριών ιόντων λιθίου στην Ευρώπη. Με δυναμική 34 GWh, τη διαχείριση της νέας αυτής μονάδας, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Gigafactory της αμερικάνικης Tesla, έχει αναλάβει η εταιρεία Terra E Holdings. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι πρώτοι συσσωρευτές ενέργειας θα βγουν από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, με τη μέγιστη παραγωγική δυναμική να «έρχεται» όχι νωρίτερα από το 2028.

Η συγκεκριμένη μονάδα της τέταρτης βιομηχανικής δύναμης του πλανήτη, αν μη τι άλλο, έρχεται να αποδείξει με έμπρακτο πλέον τρόπο τη μεταστροφή της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής της Γερμανίας. Πολλώ δε μάλλον, με δεδομένη την οικονομική και όχι μόνο υποστήριξη της εγχώριας πολιτικής σκηνής.

Αξίζει να σημειωθεί πως προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί ποιες είναι οι εταιρείες που «συνθέτουν» την Terra E Holdings, η οποία, διόλου τυχαία, έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την κατασκευή του ως άνω εργοστασίου από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς της Γερμανίας ύψους 5,2 δις ευρώ. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Terra E Holdings, Holger Gritzka, ο «συνασπισμός» των 17 αυτών εταιρειών θα συνεχίσει την προσεχή περίοδο να αναζητά επενδυτές και συμμάχους που θέλουν να ενταχθούν στο όλο αυτό εγχείρημα.   

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, έως το 2021 οι ανάγκες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας στον τομέα των μπαταριών αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν αγγίζοντας τις 278 GWh. Σήμερα, οι τελευταίες δεν υπερβαίνουν τις 103 GWh. Αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την πρωτοκαθεδρία των LG και Samsung, η Tesla αναμένεται να καταστεί η Νο 3 παγκόσμια δύναμη στο χώρο αμέσως μετά την περάτωση των εργασιών κατασκευής του γνωστού πλέον εργοστασίου Gigafactory που βρίσκεται στη Νεβάδα των ΗΠΑ._X.A.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ