top icon
Επικαιρότητα

Tesla: Πωλήσεις ρεκόρ στο τρίτο τρίμηνο και (επιτέλους) κερδοφορία

Το τρίτο τρίμηνο του 2018 μπορεί αβίαστα να χαρακτηριστεί ως ιστορικό για την εταιρεία του Elon Musk, καθώς για πρώτη φορά εδώ και καιρό η Tesla εμφανίζει θετικό πρόσημο στον ισολογισμό της. Κι αυτό, κυρίως χάρη στην αρωγή των 56.000+ παραδόσεων του Model 3.

Η Tesla ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες, αμέσως μετά το κλείσιμο των διεθνών αγορών, το συνηθισμένο report στο οποίο περιγράφει την αποτίμηση των βασικών επιτευγμάτων της στο τελευταίο τρίμηνο (Ιούλιος 2018 – Σεπτέμβριος 2018). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται σε αυτό, στο Q3 η Tesla κατέγραψε έσοδα ρεκόρ ύψους 6,098 δις δολαρίων (+82%) και για πρώτη φορά εδώ και καιρό κέρδος ανά μετοχή της τάξης των 1,76 δολαρίων (σ.σ.: στην 15χρονη ιστορία της αμερικανικής εταιρείας το πρόσημο ήταν θετικό μόλις σε δύο τρίμηνα, το 2013 και το 2016). Οι επιδόσεις αυτές είναι αισθητά καλύτερες σε σχέση με τις προβλέψεις των «ειδικών» της Wall Street, οι οποίες έκαναν λόγο για έσοδα της τάξης των 5,7 δις δολαρίων και κέρδος 0,53 δολαρίων/μετοχή. Σε απόλυτα μεγέθη, τα κέρδη της εταιρείας στο τελευταίο τρίμηνο ανήλθαν στα 312 εκ. δολάρια.

Σύμφωνα με την Tesla, κατά τη διάρκεια των μηνών αυτών το περιθώριο κέρδος του Model 3, που πλέον αποτελεί την αιχμή του δόρατος και συνάμα τον εμπορικό δούρειο ίππο της αμερικάνικης εταιρείας, ξεπέρασε το 20%. Από πλευράς εσόδων, το Model 3 είναι αυτή τη στιγμή το Νο 1 μοντέλο της αμερικανικής αγοράς, εμπρός από τα Toyota Camry, Honda Accord, Honda Civic και Toyota Corolla και συνάμα το Νο 5 σε απόλυτο αριθμό ταξινομήσεων. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του εν λόγω τριμήνου η Tesla παρέδωσε 56.065 αντίτυπα του Model 3 σε ισάριθμους πελάτες της. Συμπεριλαμβανομένων των Model S και Χ, η εταιρεία διέθεσε το τρίτο τρίμηνο 83.775 αυτοκίνητα.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Tesla, από τις 455.000 κρατήσεις (και όχι παραγγελίες) του μοντέλου τον Αύγουστο του 2017 λιγότερο από το 20% έχουν ακυρωθεί. Όπως διαβεβαιώνουν οι ιθύνοντες της Tesla, πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους το Model 3 θα είναι διαθέσιμο προς παραγγελία και για τους αγοραστές της Ευρώπης και της Κίνας. Στη σχετική της αναφορά η Tesla επισημαίνει πως οι οικονομικοί δείκτες εμφανίζονται με θετικό πρόσημο για πρώτη φορά εδώ και καιρό χάρη και στη μείωση του εργατικού κόστους κατά 30% στη γραμμή παραγωγής του Model 3, το οποίο κατασκευάστηκε την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου σε 5.300 αντίτυπα, κυρίως στην έκδοση Dual Motor._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ