top icon
Επικαιρότητα

Tesla: Ζημιές για ένα ακόμα 3μηνο, ευοίωνες όμως οι προοπτικές για το 2018

Ένα ακόμα 3μηνο κατά το οποίο η Tesla είδε αρνητικό πρόσημο στα οικονομικά της αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την επίσημη επιστολή που υπογράφει ο Elon Musk και απεστάλη χθες στους μετόχους της εταιρείας, κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκμεμβρίου του 2017 η Tesla κατέγραψε ζημίες της τάξης των 675 εκ. δολαρίων, ήτοι 4,01 δολάρια ανά μετοχή. Την ίδια περίοδο, τα έσοδα από τον τομέα των αυτοκινήτων ανήλθαν στα 2,4 δις δολάρια, πόσο που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 38,5% σε σχέση με εκείνo της αντίστοιχης περιόδου του 2016.

Σύμφωνα με την στοιχεία που δόθηκαν πέρσι στη δημοσιότητα για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, η Tesla κατέγραψε έσοδα 2,9 δις δολαρίων, έναντι 2,3 δις την αντίστοιχη περίοδο του 2016, με της ζημίες την ίδια περίοδο να ανέρχονται στα 619,4 εκ. δολάρια.

Για το δεύτερο 3μηνο του έτους, η αμερικάνικη εταιρεία είχε δημοσιοποιήσει απώλειες ύψους 336,4 εκ. δολαρίων και έσοδα της τάξης των 2,8 δις δολαρίων.

Διαβάστε επίσης: Το Tesla Roadster του Elon Musk μπήκε σε διαστημική τροχιά

Στην εκκίνηση του 2017 (περίοδος Ιανουάριος-Μάρτιος) ο αυτοκινητιστικός κλάδος της Tesla είχε έσοδα ύψους 2,7 δις δολαρίων και απώλειες ύψους 330 εκ.

Συνολικά, το 2017 «έκλεισε» για την Tesla με έσοδα 11,8 δις δολαρίων και συνολικές απώλειες που αγγίζουν τα 2 δις δολάρια.

Παρά την οικονομική αιμορραγία, η οποία αποδίδεται στις επενδύσεις που έγιναν στο Gigafactory -και όχι μόνο- η χρηματιστηριακή αποτίμηση της αμερικάνικης εταιρείας παραμένει… ασύλληπτα υψηλή αγγίζοντας αυτή τη στιγμή τα 60 δις δολάρια. Την ίδια στιγμή, η αξία τη μετοχής της αμερικάνικης εταιρείας αυξήθηκε μέσα στο 2017 κατά 35% σε σχέση με την αντίστοιχη του 2016.

Tesla: Ο Elon Musk θα πληρωθεί μόλις εκπληρωθούν οι στόχοι

Για το 2018, η Tesla ευελπιστεί πως στο τέλος του πρώτου 3μήνου ο ρυθμός παραγωγής του Model 3 θα έχει σταθεροποιηθείς στις 2.500 μονάδες σε εβδομαδιαία βάση και στα τέλη Ιουνίου στις 5.000 μονάδες σε περίοδο επτά ημερών. Για τα Model S και Χ, η Tesla έχει θέση ως ορόσημο τις 100.000 παραδόσεις, με τον στόχο για παραγωγή 1 εκ. οχημάτων ανά έτος για το σύνολο της γκάμας να μετατίθεται για το 2020.

Μέσα στη χρονιά όμως θα έχουμε εξελίξεις και στο θέμα του νέου Model Y, με τον Elon Musk να δηλώνει χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τελευταίου 3μήνου, τα εξής:

«Θα κάνουμε κάποιες επενδύσεις προς το τέλος του τρέχοντος έτους σχετικά με το Model Y. Νομίζω ότι έχουμε ένα καλό σχέδιο για αυτό. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για το πώς σχεδιάζουμε το Model Y. Έχουμε πάρει πολλά μαθήματα  από το Model 3. Το πώς το σχεδιάζουμε το κάνει εύκολο στην κατασκευή».

Και προσέθεσε:

«Νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε ίσως τρεις έως έξι μήνες πριν ανακοινώσουμε οριστικά σχέδια σχετικά με την τοποθεσία παραγωγής και τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με το μοντέλο αυτό».

Διαβάστε επίσης: Το ηλεκτρικό pick up θα έρθει μετά το Model Y

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ