top icon
Επικαιρότητα

Thomas Healy: Δισεκατομμυριούχος ετών 28, χάρη στην ηλεκτροκίνηση (+video)

Μετά από την εξαγορά μέρους της Hyliion, startup εταιρείας που ο ίδιος δημιούργησε και κατασκευάζει αμιγώς ηλεκτρικά βαρέα φορτηγά, ο Thomas Healy έγινε ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στην Αμερική.

Όταν το 2015, ο 23χρονος τότε Thomas Healy, πρώην οδηγός αγώνων αυτοκινήτων και karting και μηχανολόγος μηχανικός, ίδρυσε στο Τέξας των Η.Π.Α. την Hyliion, μια startup εταιρεία που είχε ως στόχο να αποτελέσει “τον κορυφαίο πάροχο λύσεων εξηλεκτρισμένων κινητηρίων συνόλων στη βιομηχανία επαγγελματικών μεταφορών”, πιθανώς ούτε ο ίδιος είχε φανταστεί επακριβώς, την εξέλιξη που θα ακολουθούσε.  

Σήμερα, 5 χρόνια αργότερα, η Hyliion έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με την τιμή της κάθε μετοχής να είναι 26,26 δολάρια και τη συνολική της αξία, να ξεπερνά τα 6 δις δολάρια. Παράλληλα, ο Thomas Healy είναι ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στην Αμερική, αφού η Hyliion έχει εξαγοραστεί σε ποσοστό 8,7% από ένα ιδιωτικό fund, γεγονός που της άλλαξε και το προφίλ, αφού πλέον λογίζεται ως εταιρεία και όχι ως startup. Ταυτόχρονα, ο 28χρονος Αμερικανός με καταγωγή από τη Μασαχουσέτη, συνεχίζει να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών, που σύμφωνα δημοσίευμα του Forbes είναι 34,97 εκατομμύρια και αντιστοιχούν στο 22,9% της επιχείρησης ή σε σχεδόν 1,5 δις δολάρια.

Thomas Healy

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Hyliion, ο Thomas Healy βάσισε το όραμά του σε 3 πυλώνες:

– Εκμετάλλευση των πρακτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν η υβριδική και ηλεκτρική τεχνολογία σε επαγγελματικούς στόλους

– Επιτάχυνση της καινοτομίας και μείωση του κόστους μεταφορών και logistics

– Η εταιρεία να καταστεί τεχνολογικός ηγέτης στην παγκόσμια μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, παρέχοντας λύσεις που επιφέρουν μείωση ή εκμηδένιση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

ERX Hypertruck

Πέραν της ιδέας, ο Healy προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας 20 ηλεκτρικά ημιφορτηγά με την υπογραφή της Hyliion, που κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με τη Volvo και την Dana Corp. Ο ίδιος ο Healy, δημιούργησε έναν ηλεκτρικό άξονα (e-axle) με μπαταρίες ιόντων λιθίου, ο οποίος μπορούσε να τοποθετηθεί στο σύστημα κίνησης ενός παραδοσιακού φορτηγού μεγάλων αποστάσεων κατηγορίας 8, είτε υπό μορφή μετατροπής αν το όχημα ήταν παλιό, είτε απευθείας αν ήταν καινούργιο. Τα οφέλη ήταν προφανή, αφού ο ηλεκτρικός άξονας βοηθούσε τον πετρελαιοκινητήρα στη μείωση της κατανάλωσης και της εκπομπής ρύπων, μέσω της παροχής επιπλέον ροπής και ισχύος. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας, έπαιξε και το σύστημα ανάκτησης ενέργειας, που βοηθούσε τη λειτουργία του ημιφορτηγού μέσω της αποθήκευσης ενέργειας κατά το φρενάρισμα.  

ERX

Το επόμενο βήμα, ήταν η δημιουργία του Hyliion Hypertruck ERX. Έχοντας ήδη δημιουργήσει μια στερεή βάση, ο Thomas Healy και η ομάδα του αντικατέστησε τον κινητήρα πετρελαίου με μια συστοιχία ηλεκτρικών μπαταριών, που φορτίζονται από γεννήτριες εντός του οχήματος, οι οποίες λειτουργούν με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG). Αυτός ο συνδυασμός, προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία χωρίς μεγάλη αύξηση βάρους, ενώ με βάση τους υπολογισμούς της Hyliion, οι εκπομπές διοξειδίου μειώνονται κατά σχεδόν 25%.  Η χρήση CNG δεν είναι κάτι νέο, αφού υπάρχουν ήδη φορτηγά που κινούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο, όμως η διαφορά είναι πως αυτό αφορά σε ελαφρύτερα φορτία και λιγότερο ισχυρά φορτηγά, σε σύγκριση με τα μακριά ημιφορτηγά της κατηγορίας 8. Σύμφωνα με την Hyliion, το Hypertruck ERX επιταχύνει 0-60 μίλια (το αντίστοιχο του δικού μας 0-100) σε 20”, έχοντας τη δυνατότητα να μεταφέρει βάρος 80.000 λιβρών, δηλαδή περίπου 36,3 τόνων!

Σημειώνουμε, πως πέραν του φορτηγού, η Hyliion εξελίσσει ειδικό σύστημα διαχείρισης μπαταριών, ενώ στοχεύει να σχεδιάσει, αναπτύξει και θέσει προς πώληση προηγμένα συστήματα μπαταριών, για χρήση κατά το δοκούν από τους καταναλωτές.

Οι πρώτες παραδόσεις του Hypertruck ERX αναμένονται εντός του 2021, ενώ στο μεταξύ ο δισεκατομμυριούχος Thomas Healy θα παραμένει στο τιμόνι μιας άκρως προσοδοφόρας επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε από μια απλή στη θεωρία, αλλά αρκετά πιο περίπλοκη στην πράξη, ιδέα.

Δείτε ένα video για το Hypertruck ERX

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ