top icon
Κόσμος

Το 50% των σημείων φόρτισης στην Ευρώπη βρίσκονται σε δύο μόλις χώρες

Το πλήθος και κυρίως η γεωγραφική διασπορά των δημόσιων σταθμών φόρτισης στην Ευρώπη επιτείνει τους προβληματισμούς αναφορικά με το πόσο εφικτή είναι η επικείμενη «επικράτηση» της ηλεκτροκίνησης.

Μια νεότερη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) καταδεικνύει μια… πικρή αλήθεια αναφορά με τη γεωγραφική διασπορά των δημόσιων σταθμών φόρτισης, καθώς οι μισοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεντρώνονται μόνο σε δύο χώρες – την Ολλανδία (90.284 φορτιστές) και τη Γερμανία (59.410).

Αυτές οι δύο χώρες καλύπτουν λιγότερο από το 10% της συνολικής επιφάνειας της ΕΕ (μόλις 0,8% για την Ολλανδία και 8,7% για τη Γερμανία). Οι υπόλοιποι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης είναι διασκορπισμένοι στις υπόλοιπες 25 χώρες, καλύπτοντας το 90% της επιφάνειας της περιοχής.

Το χάσμα μεταξύ των χωρών στην κορυφή και στο κάτω μέρος της σχετικής κατάταξης είναι πραγματικά τεράστιο. Η Ολλανδία – η χώρα με τις περισσότερες υποδομές – έχει σχεδόν 1.600 φορές περισσότερα σημεία φόρτισης από τη χώρα με τις λιγότερες υποδομές -την Κύπρο, με μόλις 57 σημεία φόρτισης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι Ολλανδοί έχουν στη διάθεσή τους τόσα σημεία φόρτισης όσο διαθέτουν αθροιστικά οι πολίτες 23 κρατών μελών της ΕΕ.

Όσον αφορά την κατανομή των υποδομών, υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αφενός, και των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, αφετέρου. Για παράδειγμα, μια μεγάλη χώρα όπως η Ρουμανία – περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από την Ολλανδία– έχει μόνο το 0,4% όλων των σημείων φόρτισης της ΕΕ.

Αν και έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση στον αριθμό των σημείων φόρτισης στην ΕΕ τα τελευταία πέντε χρόνια (+180%), ο συνολικός αριθμός τους (307.000) υπολείπεται κατά πολύ των απαιτήσεων.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι CO2, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να αυξηθούν μαζικά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι έως το 2030 θα απαιτούνται έως και 6,8 εκατομμύρια δημόσια σημεία φόρτισης για να επιτευχθεί η προτεινόμενη μείωση του CO2 κατά 55% – κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να δούμε πάνω από 22 φορές ανάπτυξη σε λιγότερο από 10 χρόνια.

«Ενώ ορισμένες χώρες προχωρούν μπροστά σε ότι αφορά την ανάπτυξη υποδομών, η πλειοψηφία έχει μείνει πίσω», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ACEA, Eric-Mark Huitema. «Οι έντονες ανισότητες καταδεικνύουν την ανάγκη για ισχυρούς στόχους που να είναι εναρμονισμένοι σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Οι 5 χώρες με τα περισσότερα σημεία φόρτισης
Ολλανδία (90.284)
Γερμανία (59.410)
Γαλλία (37.128)
Σουηδία (25.197)
Ιταλία (23.543)

Οι 5 χώρες με τα περισσότερα σημεία φόρτισης
Κύπρος (57)
Μάλτα (98)
Λιθουανία (207)
Εσθονία (385)
Λετονία (420)

Φορτιστές

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ