top icon
Κόσμος

To BMW i Vision Circular στο Μόναχο

Με το i Vision Circular, το BMW Group οραματίζεται μία μελλοντική compact BMW για το έτος 2040, αυστηρά προσανατολισμένη στη βιωσιμότητα και την πολυτέλεια.

Το τετραθέσιο πρωτότυπο είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητο και ευρύχωρο εσωτερικά με αποτύπωμα περίπου τεσσάρων μέτρων (μήκος). Το Vision Vehicle έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας από κάθε άποψη. Στόχος η χρήση 100% ανακυκλωμένων υλικών. Η μπαταρία στερεού ηλεκτρολύτη (solid-state) του BMW i Vision Circular είναι 100% ανακυκλώσιμη και κατασκευάζεται σχεδόν αποκλειστικά με υλικά από τον κύκλο ανακύκλωσης. Θα πετυχαίνει πολύ υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα με αισθητά μειωμένη χρήση πολύτιμων φυσικών πόρων. Επομένως, το BMW i Vision Circular αποτυπώνει μία ολοκληρωμένη, σχολαστική προσέγγιση της βιώσιμης κινητικότητας από το BMW Group, το οποίο επιδιώκει να είναι πρωτοποριακή δύναμη στην ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας και επιπλέον να χαράξει νέους δρόμους στην αποδοτική χρήση φυσικών πόρων στην παραγωγή αλλά και σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής ενός οχήματος.

Κατά συνέπεια, πρωταρχικός στόχος του BMW Group είναι η μείωση των εκπομπών CO2 σε όλο τον κύκλο ζωής ενός οχήματος. Πέρα από τον εξηλεκτρισμό της προϊοντικής γκάμας και τη στροφή στην ανανεώσιμη ενέργεια για παραγωγή, η εταιρεία εστιάζει κυρίως στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και στη χρήση δευτερογενών υλικών.

Η συνολική εμπειρία του χρήστη μέσα στο BMW i Vision Circular, όπως και οι ιδιότητες των υλικών του, σκόπιμα παραπέμπει σε ένα πιο μακρινό μέλλον με μεγαλύτερη ευφυία μέσα στο όχημα και περισσότερους αισθητήρες που αλληλοεπιδρούν με τον χρήστη.

Ο κλασικός πίνακας οργάνων μετατρέπεται σε διεπαφή επόμενης γενιάς. Πρωταρχικό στοιχείο ένα κρυστάλλινο πάνελ, προϊόν 3D εκτύπωσης, που αντιδρά στις κινήσεις των χεριών με ένα συναρπαστικό φωτεινό εφέ.

Το κρυστάλλινο πάνελ πλαισιώνεται και από τις δύο πλευρές από φυσικά επεξεργασμένο ξύλο από ανεξάρτητα πιστοποιημένες πηγές. Χρυσαφί-μπρονζέ μεταλλικά στοιχεία από ανοδιωμένο δευτερογενές αλουμίνιο συνδέουν το ταμπλό με τις κολόνες A. Και εδώ το σύστημα ταχυσυνδέσμων φιλοσοφίας ‘joyful fusion’ προσφέρει εύκολη αποσυναρμολόγηση.


Η περιοχή προβολής πληροφοριών που συνήθως υπάρχει σε μία κεντρική οθόνη πληροφοριών βρίσκεται πάνω από τον πίνακα οργάνων στο κάτω τμήμα του παρμπρίζ. Το υπάρχον παρμπρίζ μετατρέπεται σε πηγή πληροφοριών και καταργεί την ανάγκη για άλλες οθόνες στο εσωτερικό.

Η στεφάνη του τιμονιού είναι προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης από πούδρα ξύλου και προσφέρει μία ευχάριστη φυσική αίσθηση στη αφή. Η αντισυμβατική, κεντρική θέση της κάθετης ακτίνας σε χρυσαφί μπρονζέ χαρίζει μία μοντέρνα πινελιά. Ενσωματώνει μία ακόμα κρυστάλλινη διεπαφή με κρυφό φωτισμό και οθόνες παρόμοιες με ενός πίνακα οργάνων.

Ο μεγάλος, ελαφρώς υπερυψωμένος πάγκος πίσω καθισμάτων προσφέρει εξαιρετική άνεση για δύο άτομα με επενδυμένα πλαϊνά μαξιλάρια. Τα προσκέφαλα μοιάζουν με μαξιλάρια και τα ηχεία που τοποθετούνται κάτω από αυτά διαμορφώνουν για κάθε κάθισμα τη δική του ειδική ζώνη ήχου.

Το πλεχτό ύφασμα με περίτεχνη σχεδίαση Jacquard στα πίσω καθίσματα κατασκευάζεται από 100% ανακυκλωμένο υλικό. Ο πάγκος πίσω καθισμάτων φέρει πλαίσιο από ανοδιωμένο αλουμίνιο σε χρυσαφί μπρονζέ. Το ύφασμα και το πλαίσιο συγκρατούνται στη θέση τους από έναν ιμάντα, που απελευθερώνεται εύκολα όταν πρέπει να αποσυναρμολογηθεί το κάθισμα.

Ο σχεδιασμός ήχου του BMW i Vision Circular φέρει την υπογραφή του συνθέτη Hans Zimmer και του Renzo Vitale, Δημιουργικού Διευθυντή Ήχου του BMW Group. Ο κυκλικός σχεδιασμός αποκτά ηχητική ταυτότητα. Κάθε τόνος και χροιά αποτυπώνει τις κινήσεις εξωτερικών δομών, επιφανειών εσωτερικού, υλικών, φώτων και οπτικών animations. Μαζί με όλες τις καινοτομίες υλικών και σχεδίασης, το BMW i Vision Circular λειτουργεί και ως πάροχος ενέργειας στο δίκτυο. Στην περίπτωση αυτή, το όχημα μπορεί να κάνει χρέη κινητού συσσωρευτή και να ανατροφοδοτεί την ενέργεια στο περιβάλλον του, π.χ. σε κτίρια και στην υποδομή.

Ένα ακόμα σημαντικό μέτρο στο δρόμο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα εμπεριέχει την έξυπνη χρήση των διαθέσιμων δεδομένων κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και μακροπρόθεσμα για μεγιστοποίηση της απόδοσης. Εάν τα δεδομένα των αισθητήρων και οι πληροφορίες που συλλέγονται από ανεξάρτητα οχήματα διαμοιράζονται με ολόκληρο το στόλο (με συγκατάθεση των χρηστών), όλα τα οχήματα θα μπορούν να επωφεληθούν από την επακόλουθη νοημοσύνη σμήνους (swarm intelligence).


Οι υποδείξεις ταχύτητας μπορούν να βελτιστοποιούνται για καλύτερη χρήση των φάσεων των φαναριών (πράσινο κύμα), οι ροές της κυκλοφορίας να προβλέπονται με μεγαλύτερη ακρίβεια και οι περίοδοι κυκλοφοριακής συμφόρησης να ελαχιστοποιούνται ως αποτέλεσμα της επικοινωνίας των οχημάτων μεταξύ τους και με τo περιβάλλον τους. Οι εκπομπές CO2 που προκαλούνται από τα συνεχή σταμάτα-ξεκίνα (stop-start traffic) ή ακόμα και από την αναζήτηση χώρου στάθμευσης θα μειωθούν σημαντικά σε πολλούς χρήστες.

Το BMW i Insights Vision app χρησιμοποιεί επαυξημένη πραγματικότητα για να παρουσιάσει τον πλούτο εξατομικευμένων λύσεων που προσφέρει το BMW i Vision Circular και τη θετική συνολική συνεισφορά του απευθείας στο Vision Vehicle. Δελτίο Τύπου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ