top icon
Κόσμος

Το Βέλγιο μειώνει τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ σε ενέργεια και καύσιμα

Σε μειώσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο ντίζελ και τη βενζίνη, καθώς και στον ΦΠΑ στην ενέργεια, ανακοίνωσε το Βέλγιο μετά τις αντίστοιχες κινήσεις των κυβερνήσεων σε Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρο και Ολλανδία, ενώ τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει και η Γερμανία.

Η βελγική κυβέρνηση συμφώνησε σε μια σειρά φορολογικών μειώσεων για χαμηλότερες τιμές ενέργειας, όπως η μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη και το ντίζελ, όπως επισήμως ανακοινώσε σήμερα ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander de Croo.

«Ταυτόχρονα, η χώρα μας συνεχίζει να ασκεί πίεση στην ΕΕ, κυρίως για να παγώσει τις τιμές του φυσικού αερίου», ανέφερε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στο Twitter.

Τα μέτρα θα κοστίσουν περίπου 1,3 δισ. ευρώ στο βελγικό δημόσιο. Αυτό είναι το δεύτερο πακέτο στήριξης που εγκρίθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την αύξηση των τιμών στους λογαριασμούς των καταναλωτών, μετά από μια πρώτη «ένεση» τον περασμένο Ιανουάριο.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο στο 6% από την 1η Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την παράταση έως τον Σεπτέμβριο της μείωσης του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, που έχει ήδη ανακοινωθεί. Το κοινωνικό τιμολόγιο θα παραταθεί επίσης μέχρι τον Σεπτέμβριο και θα δοθεί μια επιταγή ύψους 200 ευρώ σε όσους έχουν θερμαίνουν τα σπίτια τους με πετρέλαιο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Vincent Van Peteghem.

Fuel - Petrol - Diesel - Τιμές καυσίμων - Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

Σε ότι αφορά τη βενζίνη και το ντίζελ, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης θα μειωθεί κατά 0,175 ευρώ το λίτρο, εξοικονομώντας περίπου 10 ευρώ στο γέμισμα ενός ρεζερβουάρ χωρητικότητας 60 λίτρων. Το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Ιούνιο. Επιπλέον, οι σιδηροδρομικοί ναύλοι, οι οποίοι αναμενόταν να αυξηθούν τον Ιούλιο, θα παγώσουν στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων που «θα εξοικονομήσουν μια μέση οικογένεια 300 ευρώ το χρόνο», δήλωσε ο υπουργός ενέργειας του Βελγίου.

Την ίδια στιγμή, η βελγική κυβέρνηση, η οποία σχεδίαζε να προχωρήσει στο σταδιακό κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, δήλωσε δημόσια ότι εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της ωφέλιμης ζωής ορισμένων αντιδραστήρων που λειτουργούν εν όψει των ενεργειακών επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τι θα κάνει η Γερμανία

Ακολουθώντας τα χνάρια του Βελγίου, αλλά και τεσσάρων ακόμα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ολλανδία, η Γερμανία αναζητά τρόπους ώστε η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να περιοριστεί στα 2€/λίτρο. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Christian Wolfgang Lindner, τάχθηκε υπέρ της προσωρινής μείωσης της φορολογίας σε ντίζελ και βενζίνη προκειμένου να υποχωρήσουν οι τιμές. Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, η μείωση ανά λίτρο αναμένεται να ανέλθει στα 0,2€/λίτρο, με τα μέτρο να κοστίζει στα ταμεία της χώρας περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ισχύς της επικείμενης μείωσης στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης θα έχει διάρκεια τρεις μήνες.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης - Βενζίνη - Καύσιμα

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ