top icon
Κόσμος

Toyota: Μισός αιώνας παραγωγής οχημάτων στην Ευρώπη

Πριν από 50 χρόνια, η Toyota έθεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της Ευρωπαϊκής της επιτυχίας της με την έναρξη λειτουργίας ενός εργοστασίου συναρμολόγησης οχημάτων μικρής κλίμακας στην Πορτογαλία.

Το 1971, η Toyota ίδρυσε με την εταιρεία Salvador Caetano το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής οχημάτων στην Ευρώπη, το οποίο σήμερα είναι γνωστό με την ονομασία Ovar.

Σήμερα, μισό αιώνα αργότερα, η Toyota έχει επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ στα εργοστάσια παραγωγής της σε όλη την Ευρώπη διαθέτοντας πλέον ένα σημαντικό κατασκευαστικό αποτύπωμα σε όλη την ήπειρο. Πιστή στη φιλοσοφία της «build where yoy sell», η Toyota άνοιξε εργοστάσια παραγωγής κινητήρων και αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και έκτοτε επεκτάθηκε στη Γαλλία, την Τουρκία, την Τσεχία, την Πολωνία και τη Ρωσία, με 9 συνολικά μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές παραγωγικές της δραστηριότητες έχουν έως σήμερα αθροιστική παραγωγή άνω των 13 εκατομμυρίων οχημάτων, απασχολώντας άμεσα περίπου 22.000 άτομα. Τα εργοστάσια του Ιάπωνα κατασκευαστή στη γηραιά ήπειρο παρέχουν επιχειρηματικά έσοδα αξίας άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ένα δίκτυο περίπου 400 Ευρωπαίων προμηθευτών.

Toyota Yaris Cross

Όλα τα ευρωπαϊκά μοντέλα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, όπως τα Aygo Yaris, Corolla, C-HR και RAV4 – είναι κατασκευασμένα στην Ευρώπη. Η συνολική παραγωγή έχει επεκταθεί σε περίπου 800.000 αυτοκίνητα ετησίως.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Toyota ήταν ένας από τους πρώτους κατασκευαστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη που είχε ως σημείο αναφοράς την έναρξη παραγωγής του Auris Hybrid στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2010. Σήμερα, περίπου το 59% του συνολικού ευρωπαϊκού όγκου πωλήσεων της Toyota και της Lexus στην Ευρώπη αποτελείται από υβριδικά οχήματα, η πλειοψηφία των οποίων κατασκευάζονται στην Ευρώπη.

«Είμαστε υπερήφανοι που περάσαμε το ορόσημο των 50 ετών παραγωγής στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι περισσότερα από δύο στα τρία οχήματα που πουλάμε στη γηραιά ήπειρο κατασκευάζονται εδώ, αποτελεί μία σημαντική συμβολή όσον αφορά την άμεση απασχόληση. Επιπλέον, μειώνουμε τις περιβαλλοντικές μας επιπτώσεις με την τοπική παραγωγή μεγάλου όγκου ηλεκτροκίνητων οχημάτων, επιτρέποντάς μας να επιτύχουμε με συνέπεια τους στόχους της ΕΕ ως προς τις εκπομπές CO2», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Marvin Cooke, Αντιπρόεδρος της Toyota Motor Europe.

Δείτε στη συνέχεια το σχετικό timeline:

Toyota Manufacturing Europe

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Toyota Yaris Cross
  • Toyota Manufacturing Europe
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ