top icon
Επικαιρότητα

Τουρκία: Φόρο 120% στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων προαναγγέλλει ο Erdogan

Η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών κλιμακώνεται με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, να προαναγγέλλει χθες την επιβολή φόρων σε μία πλειάδα προϊόντων που εισάγονται στη χώρα από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοκινήτων.

Η τελευταία κλιμάκωση ενός προβλήματος που έφερε τις σχέσεις μεταξύ δύο παραδοσιακών συμμάχων του ΝΑΤΟ σ’ ένα πολύ τεταμένο σημείο είναι η απόφαση της τουρκικής πλευράς να επιβάλλει φόρους σε μία πλειάδα αμερικανικών προϊόντων που εισάγονται από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και στοιχεία της περασμένης χρονιάς, οι έξτρα δασμοί αφορούν σ’ ένα ευρύ εύρος προϊόντων, από τρόφιμα και καπνό, έως και αυτοκίνητα, συνολικής εμπορικής αξίας της τάξης του 1 δις δολαρίων.

Η ως άνω απόφαση έρχεται σε συνέχεια της προτροπής του Προέδρου της χώρας, Recep Tayyip Erdogan, για μποϊκοτάζ ηλεκτρονικών ειδών που εισάγονται στη χώρα από τις Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων της Apple Inc., ως αντιστάθμισμα των πιέσεων της διοίκησης Trump τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου η Τουρκία να απελευθερώσει τον αμερικανικό πάστορα, Andrew Brunson.

«Η Τουρκία δίνει ανάλογη απάντηση στις αμερικανικές επιθέσεις στην τουρκική οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά μέσω του twitter ο αντιπρόεδρος της χώρας, Fuat Oktay.

Επί της ουσίας, η Τουρκία δηλώνει διατεθειμένη να επιβάλει επιπλέον 50% φόρο στο ρύζι, 140% στα οινοπνευματώδη ποτά, αλλά και δασμούς ύψους 120% στα αμερικάνικα αυτοκίνητα. Πρόσθετοι φόροι προτείνονται και σε άλλα προϊόντα, όπως τα καλλυντικά και ο καπνός._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ